В "Арена Армеец" се провежда Национален учителски събор | webcafe.bg
newscafe

В "Арена Армеец" се провежда Национален учителски събор

Webcafe
19.06.2016, 11:19 (обновена 19.06.2016, 12:09)

В зала "Арена Армеец" в София започва Националният учителски събор, на който са поканени 12 00 учители от цялата страна, като се очаква всяко училище в страната да присъства със свой представител. Събитието минава под надслова "Мисия учител".

Събитието, инициирано от министерството на образованието (МОН) ще бъде открито от президента Росен Плевнелиев.

Според програмата приветствие към участниците ще отправи и кметът на София Йораданка Фандъкова.

Водещи на събитието се очаква да бъдат актьорите Мария Игнатова и Димитър Рачков. Преди откриването ще свирят гайдари, по време на събора - рок групата "Легендите", а при закриването му детски хор ще изпълни "Върви, народе възродени".

На 18 юни българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови Националния учителски събор чрез официално поздравление, споделено на сайта на МОН, в което посочи, че "служението на учителите винаги е било на почит в нашата страна", защото „в техния просветителски труд се разкриват високите духовни идеали на Българското възраждане".

По време на откриването на Националния учителски събор ще бъде излъчено и видеопослание от еврокомисаря за образование, младеж, култура, спорт и многоезичие Тибор Наврачич.

Очаква се в рамките на форума министърът на образованието и науката Меглена Кунева да представи новия Закон за предучилищното и училищното образование, а делегатите да получат повече информация, включително и чрез разяснителни материали за закона, който влиза в сила от 1 август тази година.

Заместник-министърът Диян Стаматов ще разясни в какви са новите държавни образователни стандарти, възможностите за квалификация на учителите, както и възможностите, които Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" предоставя в областта на средното образование.

На форума ще се даде думата и на учителите, които ще могат да споделят мнения за предстоящите промени, свързани със закона, с новите държавни образователни стандарти и с програмите. На събитието се очаква също да се поставят въпросите за популяризиране на учителската професия, за повишаване на доверието към учителите и за отваряне на образованието към обществените потребности.

Според МОН, целта на събитието е да се повиши доверието към учителите, а образованието да се отвори към обществените потребности.

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване Министерството на образованието и науката  е предвидило 100 000 лв.

Учителите пътуват до София с училищните автобуси, като разходите се поемат от бюджета на учебното заведение.

Покана са получили и всички предишни министри на образованието и науката.

Партньори на събитието са Синдиката на българските учители (СБУ), Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", Независим учителски синдикат (НУС), Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), Сдружение на директорите в средното образование в Република България (СДСОРБ) и Българска Асоциация на Частните Училища (БАЧУ).

Oще: арена армеец  кунева  меглена кунева  министерство на образованието  мон  реформаторски блок  учители 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани