Филип Златанов се отрече от Тефтерчетата си | webcafe.bg
newscafe

Филип Златанов се отрече от Тефтерчетата си

Webcafe.bg
01.12.2014, 10:05 (обновена 18.12.2014, 11:43)
филип златанов и адвокатът му ирен савова

Снимка: © тв7

Филип Златанов "проговори" пред ТВ7 под дублажа на двамата си адвокати.

Прословутият шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов използва изчезването на оригиналите на скандалните му бележници, за да преформатира тезата си относно тяхната легитимност.

В пристъп на внезапна загуба на памет, Златанов обяви, че не може да потвърди истинността на нито една от показваните до момента страници от бележниците му.

"Аз не мога да кажа дали нещо е мое или не е мое, моите тефтери не съм ги виждал от година и 4 месеца", заяви Филип Златанов в интервю на запис за сутрешния блок на ТВ7.

Откровенията му се случиха под наблюдението на двамата му адвокати Ирен Савова и Красимир Манов, които вземаха думата след всеки въпрос към подзащитния им клиент, свързан със съдържанието на тефтерите и инициалите в него (ИФ, ЦЦ, ББ, ДП).

Златанов обяви, че когато по време на разследването заверил с подписа си верността на копията на прокуратурата, не му били предоставени оригиналните тефтерчета за сверяване. Той обаче потвърди, че заверката е станала в присъствието на бившия му адвокат, като не стана ясно защо едва сега - когато оригиналите изчезнаха - съмненията му стават публични.

До този момент - в продължение на година и половина по време на досъдебното производство и разглеждането на делото на първа и втора инстанция, нито веднъж Филип Златанов не е оспорвал съдържанието и автентичността на страниците от тефтерите, въпреки че техните заверени копия (а не оригинали) бяха приложени в делото.

Тъкмо обратното - на 18 юли 2013 г. (т.е. един ден след пресконференцията на прокуратурата, на която бяха показани част от страниците) Филип Златанов даде няколко интервюта в сутрешните блокове на три национални телевизии, в които потвърди, че бележките в тефтерчето са негови лични записки.

"Амнезията" и тогава му пречеше да обясни кои са лицата зад инициалите ББ, ЦЦ и ИФ. Това не попречи на Искра Фидосова да напусне Народното събрание и ГЕРБ в същия ден, в който Златанов потвърди автентичността на публикуваните ръкописи.

Златанов се самоопредели като "най-четеният писател и най-лошият оратор в България".

Той потвърди, че е отказал оферта от страна на директора на Следствения отдел на Софийската градска прокуратура Петьо Петров да стане защитен свидетел, ако осигури "компрометираща информация за бившите управляващи" или както той самият го формулира "за някакъв натиск".

Златанов твърди, че е отказал сделката с прокуратурата, защото "нямаше какво да им кажа".

Скандалният бивш председател на Комисията за конфликт на интереси, който до 20 декември трябва да получи присъда на втора инстанция за длъжностно престъпление, обяви, че се чувствал жертва на неимоверен натиск от публичното пространство заради "всички интерпретации и инсинуации", които циркулирали около името му.

Oще: версия  втора инстанция  дело  комисия за конфликт на интереси  прокуратура  съд  тефтерче  тефтерчета  филип златанов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани