Втори хорист напуска "Йоан Кукузел" след Париж | webcafe.bg
newscafe

Втори хорист напуска "Йоан Кукузел" след Париж

Webcafe.bg, по pravoslavie.bg
22.04.2015, 16:45 (обновена 22.04.2015, 16:55)
йоан кукузел

"Смирението е основна християнска ценност, но не мисля, че е синоним на овчедушие", казва Стоян Малинов, който напуска "Йоан Кукузел" след 23 години

Още един от хористите на "Йоан Кукузел" е взел решение да напусне състава на ансамбъла след скандала между Министерството на културата и един от певците Георги Петров заради липсата на заплащане за концерта в Париж, съобщава pravoslavie.bg.

Стоян Малинов е дългогодишен църковен певец и преподавател по църковно пеене в Богословския факултет на Софийския университет. Той е член на камерния хор "Йоан Кукузел" от 23 години, който определя като своя ученическа мечта.

Малинов коментира, че причината за окончателното му решението на ръководството да освободи от хора Георги Петров.

"Да поискаш хонорар за труда си е нещо естествено, според мен. А трябва да кажа, че концертът в Париж далеч не е първият случай, в който разбираме, че няма да има хонорар за участието ни. Преди около две години пътувахме в Санкт Петербург и Москва за 15 долара командировъчни. Тогава колегата Георги Петров отново повдигна въпроса, но само между нас си, в рамките на хора, и никой не му обърна внимание", казва той в интервю за сайта.

Малинов споменава, че за да участва в концерта в Париж, се е наложило да намери певец, който да го замести за три дни в храма "Св. Петка" и да му плати за услугата.

"Да, това е служение на Бога, аз го усещам като призвание, но наред с това - когато отида в магазина, никой не ми подарява продуктите, защото съм църковен певец или човек на изкуството. Не мога да разгранича ясно само като църковен певец ли се чувствам, или като човек на изкуството - за мен двете неща не си противоречат, а вървят заедно", казва още Стоян Малинов.

Той признава, че концертът в Нотр Дам, на която е участвал, е много добра възможност за изява за хоровия състав, но не приема тя да се използва в ущърб на певците.

"Че положението на хората на изкуството в България е трудно; че и други наши колеги са подлагани на унижение, стана ясно от това, че много творци ни подкрепиха. Въпросът е обаче ти сам да не се унижаваш...", казва още той.

Малинов отговаря на упреците в "липса на смирение" с думите, че "смирението е основна християнска ценност, но не мисля, че е синоним на овчедушие".

Дългогодишният диригент на "Йоан Кукузел" Димитър Димитров призна, че протоколът на Министерството на културата дори не е предвидил да даде на хористите билети за изложбата на тракийската археология в Лувъра, заради която се организира цялата съпътстваща програма, в това число, концертът на ансамбъла в Нотр Дам.

Oще: ансамбъл  вежди рашидов  георги петров  изкуство  йоан кукузел  командировъчни  концерт  министерство на културата  нотр дам  париж  протест  рашидов  стоян малинов  хонорар  църковен хор 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.11.2012, 19:32

5 Сийка Димитрова | 23.04.201522:02

След като плака месеци наред за паричките си (в КТБ) по всички медии, този простак започна да уволнява хората, защото са заявили, че имат право на заплащане на труда! А патриотичния фронт най-после прояви откровеност и показа истинското си лице - видя се, че това са поредните жадни за власт народни хрантутници, които се заеха да умиват сурата на разгащения мулташки културяга!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 23.04.201506:40

Виктория, честно казано не ти разбирам коментара. Първо - кои са Хасан и Ибрахим - трябва ли да ги познавам? Те взели ли са или не са взели $20 000 и ако са кой им ги е дал - може битрябва да отправиш въпросаси към него.
Що се отнася до заплащането на хористи-аматьори - ами виж сега, нещата опират до това може ли въпросните аматьори да си плащат сами разходките до Париж - защото доколкото познавам българската организираност - на тези хора нищо не им е платено освен настаняване за нощуване във възможно най-долнопробния хотел, вероятно на поне час път от мястото на полагане на доброволен труд /и даже парите за транспорт са "пропуснати"/... Усмивка
Интересува ни, защото хора всъщност не е лош, въпреки БПЦ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

3 Виктория Пенелопова | 22.04.201522:37

Най-кефа на коментари ад-хок, както се казва. Защо не се интересувате от фактите, а само бля-бля...Кой договаря хонорарите на аматьорите /по статут/ на Йоан Кукузел? Кой определя командировачните? И защо на всички, изведнъж, мноого им пука за църковната музика / а на самата църква хич/, а нито дума за 20 000 долара за Хасан и Ибрахим??Защо така! Чуди се
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 22.04.201520:58

Най-жалкото е че мултака заведе на държавни разноски цяла група журналиети и главни редактори на частни медии и "Мадам В", а за хората на изкуството се оказа че няма пари!!!
Оставка за Вежди Рашидов, с нищо не е по-добър от кмета на Пазарджик!!!
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 22.04.201517:10

По тоталитарно време, български художник след участието си в международна изложба на гоблени в Швейцария (забележете - по персонална покана на организатора!!!) разправи тъжна случка от прекараното време там: колега, сърбин го кани на по питие и като вижда, че нашият човек се чувства като в небрано лозе, го успокоява: не се притеснявай - знаем, че вие българите нямате пари.........
Е, нещо да се е променило!?!? Ще кани държавата хор „Йоан Кукузел“ да представя България в Париж и няма да плати никакъв хонорар, а само мизерните дневни 35 евро!?!? В същото време корумпирани личности ще се кипрят с ръце в джобовете сред правителствената делегация!?!?
веждито мултака и началникът му от Банкя още живеят в социалистическото ни тоталитарно минало, ама защо и нас ни набутват там!?!?!?
   

оценка

+7 -2

Най-коментирани