Принудителното пенсиониране се връща | webcafe.bg
newscafe

Принудителното пенсиониране се връща

Webcafe.bg, по Нова телевизия, Дарик
04.04.2015, 14:53 (обновена 04.04.2015, 15:16)
ивайло калфин

Работодателите отново ще имат правото да решат дали да излезе или не в пенсия служител, достигнал пенсионна възраст и натрупал изисквания стаж. Такава промяна в закона ще предложи Министерството на труда и социалната политика, съобщи ресорният министър Ивайло Калфин.

Според досегашните разпоредби човек, изпълнил условията за пенсиониране, може да остане на работа, ако желае, дори работодателят му да не е съгласен с това. Калфин се ангажира да внесе поправка, според която, ако работодателят прецени, може да прати служителя си в пенсия.

Той допълни, че експериментът, прилаган през последните години, не е дал положителен резултат.

Друго негово предложение е, че затягане на контрола по издаване на инвалидни пенсии, като се увеличат лекарите, които работят в ТЕЛК. В момента работещите там получават ниски заплати, претоварени са и са ниско мотивирани да вършат качествена работа.

„НОИ има медицински комисии, които контролират решенията на ТЕЛК само по документи. Ще настоявам да има възможност, където прецени НОИ, и за допълнителен преглед, да се установят фактите", каза още Ивайло Калфин.

Обсъжда се и идеята за свързване на системите на здравната каса и НОИ, така че да е възможно проследяването на здравното досие на всеки, който подава документи за инвалидна пенсия или добавка.
Окончателният вид на реформата в ТЕЛК-овете трябва да стане ясна до 16 април.

Калфин вече разкри основните моменти от пенсионната реформа - плавно увеличение на възрастта за пенсиониране за трета категория труд - 65 години за мъжете през 2029 г., и 65 години за жените - през 2037 г.

Синдикати и работодатели не харесаха промените, сред които е записано още осигуровката за пенсия да расте с 0,5% през тази година, а за безработица - с 0,2 на сто.

 

Oще: възраст за пенсии  ивайло калфин  инвалидни пенсии  осигурки  пенсии  пенсионна реформа  работодатели  телк 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани