БНБ е сключвала незаконно безсрочни договори за обществени поръчки | webcafe.bg
newscafe

БНБ е сключвала незаконно безсрочни договори за обществени поръчки

Webcafe
14.09.2016, 08:16 (обновена 14.09.2016, 08:31)
бнб

Централната банка години наред е сключвала безсрочни договори за обществени поръчки, което е забранено от закона

В продължение на години БНБ е сключвала безсрочни договори за милиони, без да провежда изобщо процедури по закона. От 2002 г. насам сключването на безсрочни договори за обществени поръчки е забранено, но от резултатите от одита на БНБ, извършен от Сметната палата, става ясно, че такива са извършвани през периода януари-декември 2015 година.

Този период е покрит от одита, но от изнесената информация става ясно, че проблемът е от поне десетилетие, защото БНБ работи по безсрочни договори с редица свои контрагенти. Сметната палата е проверявала БНБ по линия управление на бюджета и по линия на обществените поръчки.

При управлението на бюджета не са установени сериозни нарушения, но само в рамките на една бюджетна година Сметната палата е установила 9 случая на непроведени обществени поръчки.

Делът на това нарушение е респектиращ на фона на общия брой проведени процедури за годината - 22, а от текстовете става ясно, че банката всъщност е нарушавала закона години наред.

Одитът е установил 6 действащи безсрочни договора, по които е имало плащания през 2015 година. 589 621.65 лв. без ДДС са платени на фирма "Монтран Корпорейшън" по безсрочен договор от 2001 година за поддръжка на Система за брутен сетълмент в реално време. Не е ясно обаче какви пари е получавала компанията за тази дейност в предходните години. Други 511 983.35 лв. без ДДС са платени на "Трема Европа АБ" от 2005-та година насам по безсрочно споразумение за поддръжка на софтуер за управление на международните резерви. Два безсрочни договора има и за зареждане на гориво, сключени през 2004-та, с "ОМВ България" и "Петрол". По тях през 2015 година е заредено гориво за 253 468 лв.

Безсрочни договори за обслужване на системи са имали още "Рила Солюшънс" (от 2004 г., платени 42 384 лв. без ДДС през 2015 г.), както и "Технологика" (от 2003 г., платени 87 166 лв. през 2015 г.).

При останалите договори, за които е следвало да има обществени поръчки, отново не е спазено изискването за провеждане на подобна процедура.

Такова нарушение е направено при плащания по фактури за телефонни услуги на БТК ЕАД, "Мобилтел" ЕАД и "Теленор" и при ремонт на служебни автомобили.

БНБ е нарушила закона и при договор, сключен през 2005 година за отсичане на разменни монети с "Монетен двор" ЕАД, по който са платени 1 749 802 лв.

 

Oще: безсрочни договори за обществени поръчки  бнб  българска народна банка  иван искров  одит  сметна палата  централна банка 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани