Президентът поиска единство за миналото | webcafe.bg
newscafe

Президентът поиска единство за миналото

Webcafe.bg
09.05.2015, 13:27 (обновена 09.05.2015, 14:03)
гвардейци

Снимка: © Sofia Photo Agency

„Длъжни сме да пазим и надграждаме завета за мир, като не повтаряме старите грешки. Да не допускаме разделение, антагонизъм, нови железни стени", призова Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев призова за обективен прочит на историята - не само на нацизма, но и на комунизма, както и за противопоставяне на новата националистическа вълна, която залива Европа. „Уние сме длъжни да припомняме до какво доведе тази идеология - език на омразата, стремеж за доминация на по-силния над по-слабия. Родиха се Аушвиц и другите концентрационни лагери", коментира той на днешното отбелязване на 9 май в сградата на Военната академия "Г.С. Раковски".

Плевнелиев напомни, че както са загивали хора в нацистките лагери, така и много други са загубили живота си в съветските лагери „Гулаг". Затова той призова за „обективен прочит и на комунизма, и на фашизма, и на Аушвиц, и на Белене, и на Гестапо, и на Държавна сигурност, тъй като нашите войни, завръщайки се от бойното поле, са видели, че в България се установява друг тоталитарен режим".

Плевнелиев изтъкна като повод за гордост днес и участието на 200 000 български военни в заключителната фаза на Втората световна война, от които 12 000 са загинали. Той припомни, че правителството се е ангажирало с увеличаване на разходите за отбрана, а идеята за единна европейска армия определи като въпрос, по който предстои да работи."Остава въпросът защо БСП остана заедно с „Атака" извън политическото съгласие, постигнато на КСНС за отбраната", коментира той.

„Днес сме членове на най-мощния отбранителен съюз - НАТО, и 70 години след победата над нацизма трябва да се придържаме към основните европейски ценности", посочи още Росен Плевнелиев.

Според него 9 май, Денят на Европа, е символ на свободата и триумфа на разума. „Смисълът на 9-ти май е в това, че променя философията на мислене за десетилетия напред. Оставя в миналото конфликтите, недоверието, омразата. Без 9-ти май 1950 година, днес бихме били много далеч от благоденствието, на което се радва Европа", каза той по-късно в сградата на ЕК в София.

„Днес кошмарите от миналия век изглеждат още по-заплашителни. Все повече политици в Европа залагат на деструктивни послания, разчитайки на вътрешнополитически успехи. След години, в които европейските страни се бореха да бъдат част от интеграционните процеси, сме изправени пред ново предизвикателство, референдуми за излизане от ЕС и за териториално деление", обобщи държавният глава.

Oще: 9 май  армия  втора световна война  ден на европа  европейски съюз  история  мир  нато  росен плевнелиев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани