В Елин Пелин отказват да приемат семейство сирийци | webcafe.bg
newscafe

В Елин Пелин отказват да приемат семейство сирийци

Webcafe
13.02.2017, 10:03 (обновена 13.02.2017, 10:18)
Семейство Джабер

Поредният случай на село, в което не искат бежанци, е в Елин Пелин. Кметът отказва да издаде документи на сирийско семейство, което е получило хуманитарен бежански статут. По закон той е длъжен да го направи.

Поредният случай на село, в което не искат бежанци, е в Елин Пелин. Кметът отказва да издаде документи на сирийско семейство, което е получило хуманитарен бежански статут. По закон той е длъжен да го направи.

Сирийците са от два месеца в Елин Пелин, но стоят без документи. Междувременно хората ги гонят, защото "не искат да бъдат настанявани бежанци". Не ги притеснявали толкова те самите, колкото възможността след тях "да дойдат млади и здрави мъже, които държат оръжие и знаят какво е смърт".

Междувременно напрежението между бежанците и местните хора се увеличава. Това се видя и на прякото включване в сутрешния блок на Btv.

От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Напрежението между българите и сирийците се увеличи и се наложи полиция да се намеси и да успокои спорещите граждани.

Хората от Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци твърди кмета Ивайло Симеонов. Той е категоричен, че няма да пусне семейството. „Те трябва да намерят друго място където да живеят. Не смятам да допусна който и да нарушава мира на моите съграждани", заяви кметът.

Общинските съветници са решили да не регистрират чужденци на територията на общината.

Според представителбине на НПО обаче с отказа от документи се нарушават международните конвенции за правата на човека и българските закони. „Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН", каза той.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Те не мислят да се местят на друго място, защото там може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим разказват, че са живели добре в Сирия преди войната. Но преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци. В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България.

Oще: бежанци  в елин пелин не искат бежанци  елин пелин  защо българите не искат бежанци  ивайло симеонов  кмет на елин пелин  семейство джабер  фатима и фахим джабер 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

37 Mako | 14.02.201723:50

Хе, хе - Бате Свръхо зацикли, вероятно успя да се досети, че сирийците няма как да са Свръхчовеци, а за подчовеците той еднолично вече такива ги е наприказвал, че ...абе, кофти ситуация: да осъзнаеш, че баш в момент на толкова монументален взрив на великодушие си успял всъщност единствено да се насереш и то заради някакви си минали попръцвания, мани, мани...
Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

36 Mako | 14.02.201722:14

deowin | 14.02.201721:58


Общият хабитат е тази планета.
Заклеймявам единствено страхливци, които от обикновена глупост и тесногръдие отказват да делят земята с другите човешки същества
----------------------------------------------

Ехааааааа, патетичничко ти се е получило....
За страхливците разбрахме! Сега кажи за подчовеците - на тях какво казваш, Бате Свръхо?
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

35 deowin | 14.02.201721:58

>Но ти ще определяш кой с кого трябва да дели общ "хабитат" и ще заклеймяваш тези, които отказват?

Общият хабитат е тази планета.
Заклеймявам единствено страхливци, които от обикновена глупост и тесногръдие отказват да делят земята с другите човешки същества.
Заклеймявам хора, които заради това, че изповядват някаква религия, смятат за правилно да нарушават законите на държавата, която обитават, не защото аз лично мисля, че върховенството на закона и разделението църква/държава са нужни на обществото, а защото точно това общество е решило, че са й важни. А елин-пелинчани решават, че те са по-важни и те могат еднолично да решават какво да правят.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

34 Mako | 14.02.201721:43

Мунчо | 14.02.201721:31


Но ти ще определяш кой с кого трябва да дели общ "хабитат" и ще заклеймяваш тези, които отказват
------------------------------------------------------

Мунчо, осъзнай се - ти си подчовек, а си позволяваш да оспорваш нареденото от свръхчовека Бате Свръхо! Това е крайно недопустимо!
Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

33 Мунчо | 14.02.201721:31

"Не ти ще ми казваш за кого мога и не мога да се грижа."

Но ти ще определяш кой с кого трябва да дели общ "хабитат" и ще заклеймяваш тези, които отказват?

Защо да спираме до това да нямат право елин-пелинчани да си избират съседите? Направо викам да им спускате подходящите съпруги, съпрузи, прически, книги, филми, и т.н. Задача за домашно - открийте 10-те разлики със С. Корея!

Така де, какво значат тук някакви си предпочитания на някаква си личност? Длъжен си да приемаш, защото така трябва и толкоз, нали?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

32 Mako | 14.02.201721:29

deowin | 14.02.201717:04

Всички хора са ми съобитатели на планетата и са от същия биологичен вид. Не ти ще ми казваш за кого мога и не мога да се грижа.
-----------------------------------------------------

Леле - ужас, като се има предвид, че огромната част от тези твои съобитатели / в т.ч. и моя милост/ сме подчовеци, а ти - свръх...такованката...
Как ни траеш, Бай Свръхо?
Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 14.02.201717:04

>Аз нямам данни кой какво, и ти нямаш

Съществената разлика между нас е, че ти изказваш твърдение - че "Другото още не сме го видели" - въпреки че нямаш данни.
Апропо, има добри данни за общите дарения към такива организации, на които мога да се позова, че много от хората ги е грижа за сирийските бежанци.
Да, разбира, не и теб.
Ти че им даваш пари на изедниците от някакви си благотворителни фондацийки и НПОта. Бал си ги я, земи си шише ракия и се успокой, че поне не си будало да харчиш пара за глупости.

>не сме ти съселяни

Всички хора са ми съобитатели на планетата и са от същия биологичен вид. Не ти ще ми казваш за кого мога и не мога да се грижа.

>второ твоите грижи не са потрябвали на никого в България

Сещаш ли се какво ще стане, ако емигрантите спрат да пращат пари в България? Знам, че имаш някаква смахната представа как всичко ще е наред, щото не ти се ще да признаеш, че емигрантските пари са съществено перо от българската икономика. Хайде да я чуем.

>Грижи се в Ню Йорк

Отново грешна дуалност.
Мога да се грижа и за нуждаещите се в Ню Йорк, и за бежанците от Сирия, и за домовете за деца в България. Възможно е, даже е лесно.
Всъщност, нищо чудно, че дори не ти хрумва, че това е възможно - за теб не е. Най-високата ти степен за загриженост и симулиране на емпатия на егоистични социопати е да пуснат показно един СМС за левче.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

30 KingoftheROAD | 14.02.201716:36

deowin

"...какво ще стане след десетото или двадесетото семейство в Елин Пелин. ще искат забрана за продажбата на алкохол в магазините, защото им смущава вярата (това са реални техни претенции в берлински и парижки квартали), забрана на свинското месо в училищните столове, забрана на късите полички и тн. просто тяхната религия/култура е тясно обвързана със забраните. те по друг начин не могат да живеят, когато станат много..."

Това май трябваше да постна и в другата тема, но понеже е от тази да продължим тук ако нямаш нищо против. Въпросът е - това ли искаме да си докараме на главата?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

29 Dear Ivan | 14.02.201710:04

Мунчо, според мен ще бъде по-точно така: "Ако вземеш пришълците у вас, това би подобрило качеството ти на живота и на гъза." Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

28 dedo adji | 14.02.201709:10

Прасчо, пропускаш Международния червен кръст и Oxfam. И какво доказваш с тези гръмки инициали? Аз нямам данни кой какво, и ти нямаш. И те не са особено важни. Истинският дарител дарява без да бие барабан. А за фарисеите от твоята пасмина е писал още Каравелов:

...на просяка дадат пара, или месо литра
па се хвалят, аз проводих и Хаджи Димитра.
............................................
... дадат цванциг за черкова и за Бог да прости
па се хвалят, ази зная, а вие сте прости.

И, както е и задачата ти, изместваш въпроса. А той е не да подпомогнеш финансово някого в беда, а да приемеш чужд елемент в дома си. По тази точка всички морализатори се проваляте с трясък. И пак не млъквате. АЗ, видите ли, се грижа за морала на съселяните си. Първо не сме ти съселяни и второ твоите грижи не са потрябвали на никого в България. Грижи се в Ню Йорк.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани