Оставка на висш офицер заради обвинение в злоупотреба | webcafe.bg
newscafe

Оставка на висш офицер заради обвинение в злоупотреба

Webcafe.bg, по бТВ
11.06.2015, 10:16 (обновена 11.06.2015, 10:30)
Бригаден генерал Димитър Шивиков

Снимка: © Wikicommons

Заради наказателното производство във Военна прокуратура - София, на Шивиков е отнет достъпът до класифицирана информация, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков подаде оставка и напуска армията заради повдигнатото обвинение в злоупотреба със служебно положение.

Заради наказателното производство във Военна прокуратура - София, на Шивиков е отнет достъпът до класифицирана информация, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения.

Той беше обвинен, че е използвал четирима подчинени военнослужещи от бригадата в Карлово, за да ремонтират жилището му в София, като ги е отклонил от непосредствените задължения.

"По този начин Шивиков се е облагодетелствал не по установения от закона ред и е уронил престижа на Министерство на отбраната и Въоръжените сили на Република България", твърди обвинението.

Решението на бригаден генерал Шивиков е взето след среща с военния министър Николай Ненчев в сряда. Ненчев обяви пълната си подкрепа за командира, когото определи като "достоен български генерал, който има голяма подкрепа вътре в средите на МО".

Вчера беше организиран митинг в Карлово в подкрепа на Шивиков. Според присъстващите, обвинението е скалъпено от хора, които го смятат за неудобен и искат поста му.

Самият Шивиков не отрича вината си по повдигантото обвинение и заяви, че е готов да понесе отговорност. В същото време, прехвърли вината на "хора, които се водят от чувство на завист, злоба и зависимости, способни на непочтени действия за сметка на колегите си".

"Това не е действие на показност от моя страна и стремеж да събудя и търся съчувствие от когото и да е. Това е осъзнат от мен акт и да не бъда упрекван, че съм един от всичките. Аз съм български офицер, за когото са свещени понятията - Родина, български войник и семейството. Аз ще си понеса отговорността", обяви Шивиков в слово на площада.

Oще: бригаден генерал  димитър шивиков  закон за защита на класифицираната информация  злоупотреба със служебно положение  командир  обвинение  стрямска механизирана бригада 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани