Избори 2016: 1-5 на сто разлика между първите двама | webcafe.bg
newscafe

Избори 2016: 1-5 на сто разлика между първите двама

Webcafe
06.11.2016, 14:29 (обновена 07.11.2016, 01:07)
06112016,бюлетина,гласуване,избори 2016,урна

Снимка: © Webcafe

Текст след обявяването на първите официални екзит пулове:

Резултатът от изборите: Румен Радев води пред Цецка Цачева


* * * 44,8% е избирателната активност към 17 ч. на президентските избори; 39,15% са гласувалите на националния референдум;

* * * Разликата между първите двама кандидати за президент е около 1-5%;

* * * Изборният ден може да бъде удължен до 21 ч. в секции с висок интерес;


Най-висока е активността в София-област и Перник - 54,2% от хората с право на глас са отишли до урните към 17 ч.

По данни на Нова ТВ разликата между първите двама кандидати на президентските избори е между 1 и 5%. Изборният ден продължава до 20 ч., като секционните комисии имат право да го удължат до 21 ч., ако пред секциите има граждани, желаещи да гласуват.

Според данните на "Маркет Линкс", към 18:30 ч. за референдум са гласували 44% от избирателите, а за президентските избори - 49 на сто.

Невиждана избирателна активност

С около три пункта е по-висока избирателната активност на настоящите президентски избори в сравнение с последните парламентарни избори през 2014 г., нещо, което никога не се е случвало, защото винаги активността на президентски избори е по-ниска от тази на парламентарните", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Донякъде то е и заради задължителното гласуване, което на тези избори е за първи път, посочи Томов.

По неофициална информация има предложение от членове на ЦИК за удължаване на изборния ден по преценка, в определени секции, след указаното от закона време, което е 20.00 часа, до 21.00 часа, ако пред секцията чакат още хора.

Дали ще се пристъпи към подобно решение, ЦИК предстои да преценява, след като бъдат обобщени данните за избирателната активност до 15.00 часа. Тогава Комисията, на едно от следващите си заседания, ще излезе с решение за евентуално удължаване на срока за гласуване на определени секции както в страната, така и в чужбина, докато всички, чакащи пред тях гласоподаватели бъдат обслужени.

Над 86 сигнала за нарушения в изборният ден са подадени в МВР до момента.

5 от тях са съотносими към работата на ведомството.
Част от подадените сигнали касаят и продажбата на алкохол в изборният ден.

Част от жалбите и сигналите  са свързани с разделяне на кабините за гласуване за изборите и за референдума. Указанията са отново към СИК, че избирателят влиза един път в кабината, било то в двете или в трите гласувания.

Има сигнали за неоткъснати отрязъци на бюлетините, които обаче ще се смятат за действителни, грешките са на секционните избирателни комисии. Пусната бюлетина за референдума в урна за президент се смята за валидна при броенето, отстранен е проблем при машинното гласуване във Варна.

На някои места в страната са възпрепятствани и представители на застъпници и наблюдатели, но проблемите са отстранени

Избирателната активност тази година е по-висока от предходни години, както в изборите за президент така и за участие в националния референдум, посочи Нейкова.

Румен Радев: Гласувах с оптимизъм


Гласувах с оптимизъм, вярвам, че енергията, която усетих на срещите си в страната, скоро ще се материализира, каза кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев, след като гласува в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в София, придружен от съпругата си.

Промяната е, знаем всички, неотложна и тя зависи от всички българи, които днес гласуват, заяви ген. Радев. Времето на телевизионните проповеди свърши, хората ще вземат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи, смята той.

Румен Радев каза, че е гласувал и на националния референдум, като е отговорил чинно на всички въпроси. Той отбеляза, че допитването е важно и призова всички български граждани да гласуват и на референдума.

Той пожела успех на опонентите си за президентския пост, но отбеляза, че волята на народа ще покаже.

Цецка Цачева: Да не се делим на сини и червени

"Гласувах за стабилна и сигурна България, за повече справедливост в българското общество, за работещи институции и запазени национални традиции и отстояване на националнния интерес", обяви Цецка Цачева, кандидат-президент на ГЕРБ.Тя упражни правото си на глас в Плевен.

"Аз участвам в президентски избори и искам да не се делим - да няма червени, сини и центристки крепости, а да има единение на нацията. Когато сме били единни сме били силни и тогава България е имала своя позитивен образ сред съседите и другите европейски държави. Искам да работя за стабилна и силна България", допълни тя.

Премиерът Бойко Борисов гласува още преди 10 ч. сутринта в Банкя, като пусна бюлетина и за президентските избори, и за референдума.

"Винаги съм считал, че по важни теми винаги е важно да се пита народът. Да се избягва популизма да се мисли предварително. Няма как да не гласувам за нещо, което дава пряка демокрация. Нека мине днешния ден, не мисля, че е правилно да говоря за ремонт на кабинета в деня на изборите", каза той.

Трайчо Трайков: Гласувах, за да дам сила на свободните хора

Кандидат президентът на Реформаторския блок гласува във Френската гимназия.По думите му, „ако не се гласува днес, утре може да ни карат да празнуваме пак празника на Октомврийската революция".

Според Трайков българският президент трябва да е патриот, компетентен и с достойнство. България има своя суверенитет и той се изразява в конституционното устройство на държавата. Въпросът е колко умеем да пазим и използваме този суверенитет, подчерта кандидатът за държавен глава.

Трайков гласува машинно, защото в неговата секция има такава възможност.

Oще: избирателна активност  избори  избори 2016  президентски избори 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.