Парламентът реши да плащаме за АЕЦ "Белене" | webcafe.bg
newscafe

Парламентът реши да плащаме за АЕЦ "Белене"

Webcafe
28.09.2016, 12:24 (обновена 28.09.2016, 12:27)
Народно събрание

Снимка: © Sofia Photo Agency

Депутатите приеха НЕК да получи държавен заем, за да започнат плащанията за оборудването на АЕЦ "Белене"

Депутатите приеха НЕК да получи държавен заем, за да започнат плащанията за оборудването на АЕЦ "Белене". Гласуването мина и на второ четене и сега се чака одобрението на ЕК, за да се пристъпи към първия транш за Русия.

Според закона Националната електрическа компания няма да заплаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения.

В текста не беше записана конкретна сума. Не беше прието предложението на БСП да се уточни конкретна стойност от 1 милиард и 200 хиляди евро за срок от 15 години.
Не бе прието и искането на РБ да се провери дали реакторите са произведени и в какво състояние е оборудването.

Задължението произтича от решение по арбитражно дело в полза на руската "Атомстройекспорт", която изгради два реактора, поръчани без договор от Националната електрическа компания в края на 2008 г. Главницата по дълга към Русия е 530 млн. евро, но България оспорва частично лихвите, които според нея са погрешно изчислени.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че България не разполага с 20 милиарда лева, за да построи сама АЕЦ "Белене".Министърът допълни, че предстои да се уточни размерът на лихвата , след предявените от нас претенции пред арбитража, защото е възможно тя да се намали.

Oще: аец белене  атомстройекспорт  бсп  герб  държавен заем за аец белене  нек  парламент  рб  теменужка петкова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани