Верига от нарушения около рухналия хотел "Вероника" | webcafe.bg
newscafe

Верига от нарушения около рухналия хотел "Вероника"

Webcafe.bg
10.04.2015, 17:06 (обновена 10.04.2015, 17:36)

1 от 2 снимки Назад Напред

руините от хотел "вероника"

Снимка: © btv.bg

От тризвездния хотел "Вероника" в бившия почивен комплекс на ЦК на БКП останаха само отломки

Още докато издирвателните екипи се опитваха да открият останките на четиримата мъже, загинали под рухналия хотел "Вероника" в черноморския комплекс "Слънчев ден", започнаха да излизат данни за редица от нарушения при изпълнението на ремонта.

Какви са фактите около фаталния инцидент от 8 април:

Руини на първа линия

БТВ съобщава, че собственикът на комплекса Георги Гергов е имал намерение да построи нов хотел на мястото на "Вероника". Проектът е подаден в началото на годината.

Поради специфичното му местонахождение - на първа линия на морското крайбрежие, обаче, собственикът получава отказ от МРРБ заради забрана за строителство над 7,5 метра височина.

За разлика от държавния строителен контрол, обаче, Община Варна се оказва изненадващо услужлива, като издава светкавично разрешително за строеж в рамките на един ден (обичайният срок за разглеждане на документите е 10 дни).

Инвестиционният проект е внесен на 4 март 2015 г., а на следващия ден вече е издадено строителното разрешение, което е влязло в сила от 20 март.

Главният архитект на Община Варна Виктор Бузев обяви, че разрешението, което е подписал, е за "реконструкция, ремонт, основно обновяване на апартаментен хотел "Вероника". На сайта на "Слънчев ден" е публикувана новата визия според проекта за реконструкция.

Реконструкция или ново строителство?

В петък от строителната компания "Планекс" разпространиха информация, от която става ясно, че проектът за ремонт на хотела е предвиждал "премахване на старата конструкция до кота +0,00 на основание конструктивна експертиза от 2014 г.".

Инвеститорът "Международен панаир Пловдив" е възложил експертиза поради възникнали проблеми и съмнение за безопасното обитаване на сградата.

От изпълнителя се очаква изграждането на "нова стоманобетонова конструкция, устойчива на сеизмични натоварвания, изпълнение на противоземетръсни шайби и фундаменти за тях, което няма как да стане без премахване на старата конструкция".

Според арх. Бузев разрешението "включва хипотезата за подмяна и укрепване на конструкцията на сградата".

По думите му в закона няма конкретно определение за разрешения обем на реконструкцията. В случая на х. "Вероника" по проект трябва да се запази само сутеренът и основите на хотела, а високото тяло - да се подмени в пълния си обем.

"В неделя случайно минах край входа на "Слънчев ден". Стана ми болно, че събарят най-модерната и елегантна сграда в комлекса, и я снимах за последно. Стори ми се много странно и опасно, че я къртят от средните етажи надолу. Вчера това се е превърнало в трагедия. Моите съболезнования към жертвите. Дано това сложи край на "реконструкциите" чрез събаряне! Както и на жаждата да се печелят пари за сметка на безопасността", пише във Facebook местният архитект Борислав Игнатов.

Подизпълнители без лиценз

"Планекс" подписва отделен договор за премахването на старата конструкция с фирма "Бултранспорт Груп" ЕООД, на която предоставя по законовия ред обектовата площадка.

Фирмата-подизпълнител, обаче, не е регистрирана в Българската строителна камара и няма право да извършва строителна дейност, коментира директорът на БСК Иван Бойков пред БНР в четвъртък.

"Бултранспорт груп" наема втори подизпълнител - фирма "Дигинг" на Георги Георгиев, за когото се смята, че е наел на работа четиримата работници от ромската махала на Варна срещу 30 лева надница и без трудов договор.

По свидетелски данни на единствения оцелял от групата - "г-н Георгиев" е наредил на работниците да влязат в хотела и да започнат да режат арматурата от основите - което предизвиква внезапното рухване на хотела.

Как се стигна до рухването

Няма официално описание на строителните дейности, извършвани в работния ден на 8 април 2015 г.

От съобщението на "Планекс" обаче става ясно, че в същия ден са установени "пропуски в технологичния ред на рабоитете, извършени от подизпълнителя".

"Няколко часа преди аварията сме разпоредили прекратяване на разрушителните работи и е издадена категорична забрана за допускане на работници в сградата. Нареждането е връчено на представител на фирмата Подизпълнител на обекта и изпратено до седалището й", става ясно от писмото на "Планекс".

Според информация на сайта varnautre.bg заповедта, забраняваща достъпа до вътрешността на хотел "Виктория", е издадена от инж. Валентин Тонев, координатор "Здравословни и безопасни условия на труд" в "Планекс" ООД, като е подписана лично от Юри Камбуров, отговорник "Механизация" на фирма "Бултранспорт груп".

4 дни по-рано - на 4 април, Камбуров се подписва и под протокол, в който заявява, че отговаря за "отцепването на хотел "Вероника" до разрушаването му в радиус от 50 м".

В същия протокол, изготвен от техническия ръководител на "Планекс" инж. Диян Георгиев, е записано: "За безопасността на работниците до разрушаването на хотел "Вероника" и в обсега му отговорността носи инж. Георги Иванов Георгиев, собственик и управител на фирма "Дигинг" ЕООД, гр. Варна". Следва подпис на инж. Георгиев.

Разследването досега

След инцидента беше образувано досъдебното производство "срещу неизвестен извършител" за причиняване на смърт по професионална непредпазливост.

От прокуратурата във Варна отрекоха първоначалната информация, че Георги Георгиев е арестуван по разследването.

От Инспекцията по труда също реагираха с изненада на факта, че работниците на строителния обект са полагали труд без договори и застраховки, като двама от тях дори не са преминали през инструктажа за безопасност за деня.

Главният изпълнител на обекта обаче твърди, че Областната инспекция по труда е била информирана по "законоустановения ред" за започването на обекта.


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани