„Алфа рисърч”: Над 50% от българите подкрепят гражданските арести | webcafe.bg
newscafe

„Алфа рисърч”: Над 50% от българите подкрепят гражданските арести

Webcafe
17.04.2016, 15:39 (обновена 17.04.2016, 15:52)
петър низамов перата

Снимка: © БТВ

Петър Низамов - Перата и Динко Вълев придобиха национална известност и са настоящото олицетворение на т. нар. граждански арести на мигранти

Експресно проучване на "Алфа рисърч" сочи, че повече от половината българи одобряват в някаква степен т. нар. граждански арести. Изследването е по поръчка на Нова телевизия и беше представено в днешния сутрешен блок.

Общо 29.4% от анкетираните казват, че одобряват гражданските арести, а други 25.4% отговарят с "по-скоро да".

Една четвърт отговарят, че по-скоро не ги одобряват, а 17.5% са твърдо против.

Запитани от кого да се извършват арестите на нелегалните мигранти, 28.5% отговарят, че това трябва да става само от държавата, а 54.8% смятат, че може и от граждани, но координирани от полицията. Според 16.2% всеки може да го прави.

Същевременно страховете на българите, свързани с бежанците, включително от евентуално насочване към България на голяма бежанска вълна, нарастват. През 2013 г. 55,5% от хората са смятали, че бежанците са риск пред сигурността на страната. През 2016 г. този процент е скочил до 79.4%.

За същия период от време от 69,3% на 90,4% са скочили онези, които смятат, че заради бежанците ще се увеличи престъпността. От 67,6% на 75,4% са се увеличили хората, които се притесняват, че бежанците носят рискове за за здравето. Страхуващите се от атентатати заради бежанците също са се увеличили - от 46% на 86,4%. Спаднал е само процентът на хората, които се притесняват за работните места - от 44,5% на 38,6%.

Евентуалното съжителство с бежански центрове не е желано от преобладаващата част от хората. Но от 57,3% на 76,3 се е увеличил спрямо 2013 г. процентът на хората, които биха дарили дрехи и пари на бежанци.

Oще: алфа рисърч  арест  бежанска вълна  бежанци  българи  граждански арести  граница  данни  динко  държава  закон  изследване  мегранти  нелегални  нова телевизия  перата  подкрепят  полиция  половината  престъпление  престъпност  проучване  проценти  страх  сутрешен блок 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

1 sim4o | 18.04.201614:27

Може би 55% са прочели закона , и се притесняват от действията на Българска Прокуратура .. за които малоумни действия ВЕЧЕ НИЕ - ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ПЛАЩАМЕ хиляди евро обезщетение ..

Ето Професор Констатинов :
.."Михаил Константинов:
..Вероятно истерията е породена от това, че в България всеки говори и пише, но никой не чете. Аз бях страшно учуден, че юристи включително говорят абсолютно несъстоятелни работи по отношение на тези събития.
Ясно, никой не си е направил труда да прочете Наказателния кодекс и затова искрено пожелавам на всички щатни правозащитници и грантополучатели да прочетат членове 12 и 12а от българския Наказателен кодекс. А сега накратко за какво става въпрос – в тези членове, няма да ги цитирам дословно, всеки може да си ги намери сам, се казва, че могат да бъдат задържани граждани по време на извършване и след извършване на престъпление.
Тоест едни граждани могат да задържат други граждани престъпници, докато дойдат органите на властта, точно така е записано. Все едно виждате, че някакъв сгазва човек или че някакъв изнасилва жена в храстите и т.н. и му попречвате.
В случая аналогията е ясна. Виждате хора, които току-що са нарушили закона, пресекли са незаконно границата,и ги задържате, докато дойдат органите на властта, това е напълно законно и затова спор никакъв няма, написано е черно на бяло. ..."
.. ... и още ..
Професор Михаил Константинов:
.."Наложи се примерно и адвокат Марковски, и други достойни юристи да се изправят и да кажат как стоят нещата. Естествено, че не трябва да се превишават права и да се използва прекомерна сила и съвсем пък не трябва да се ограбват хората, но ние не знаем какво е станало. Със сигурност знаем, че има задържани хора, това задържане е абсолютно законно.
То даже едва ли не се изисква от чл. 12а на Наказателния кодекс. А оттам нататък какво точно се е случило – органите да си изясняват. Но като чуя думата „това е незаконно задържане“, какво значи „незаконно“? То е напълно законно, даже в някакъв смисъл е задължително, защото има и други законови текстове, Това трябва ли да го обясняваме като на малоумни всеки път? .."
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани