КТБ изпаднала в неплатежоспособност още на 20 юни 2014 г. | webcafe.bg
newscafe

КТБ изпаднала в неплатежоспособност още на 20 юни 2014 г.

Webcafe.bg
03.07.2015, 15:39 (обновена 03.07.2015, 15:44)
опашка пред ктб

В решението на Софийския градски съд за начална дата на неплатежоспособността се определяше 6 ноември 2014 г. - когато БНБ отне лиценза на КТБ

Корпоративна търговска банка (КТБ) е изпаднала в неплатежоспособност още на 20 юни 2014 г., т.е. още в деня, в който затвори. Това реши Софийският апелативен съд.

Той отмени решението на Софийския градски съд, с което за начална дата на неплатежоспособността се определяше 6 ноември 2014 г. - когато БНБ отне лиценза на КТБ.

Централната банка настояваше за начало на неплатежоспособността да се приеме 30 септември 2014 г., когато за първи път с одит е било констатирано, че КТБ е с отрицателен капитал.

Междувременно синдиците на КТБ удължиха от 14 на 30 дни срока за изготвяне на списъка с кредитори на фалиралата банка. Те се възползват от промените в Закона за банковата несъстоятелност, които влизат в сила от 3 юли.

Предвид огромния обем получени и продължаващи ежедневно да пристигат по пощата молби, които трябва да бъдат анализирани, за да бъде качествено и прецизно направен този списък, синдиците на КТБ информират, че ще се възползват от предвидения в закона по-дълъг период за обработка и произнасяне по предявените вземания към банката.

Удължаването на времето за анализиране на постъпилата информация ще даде възможност на синдиците да разгледат по-обстойно всяко едно от предявените вземания и да прецизират становището си по признаването му или не, се казва в съобщението.

По-детайлният преглед на исканията ще създаде предпоставки и за по-малък брой кредитори, които биха подали възражения срещу решенията на синдиците на КТБ за приетите и отхвърлени вземания към банката, се казва още в съобщението.

Oще: банка  корпоративна търговска банка  кредитори  ктб  несъстоятелност  сас  синдици  софийски апелативен съд  съд 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани