Бивш министър осъди прокуратурата да му плати 12 000 лв. | webcafe.bg
newscafe

Бивш министър осъди прокуратурата да му плати 12 000 лв.

Webcafe.bg, по Правен свят
24.08.2015, 17:25 (обновена 24.08.2015, 17:27)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Ексминистърът е решил да съди прокуратурата заради делото, което бе заведено срещу него преди 5 г.

Бившият министър на образованието Владимир Атанасов е осъдил прокуратурата да му плати 12 000 лева обезщетение за неимуществени вреди.

Това показа справка на "Правен свят" в електронното деловодство на Софийския градски съд (СГС). Атанасов е завел и е спечелил на първа инстанция делото по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Ексминистърът е решил да съди прокуратурата заради делото, което бе заведено срещу него преди 5 г. Атанасов бе министър в кабинета на НДСВ, а обвинението срещу него беше за престъпление по служба.

През 2011 г. той беше обвинен, че като министър е сключил предварителен договор с "Краун хотелс" ООД (фирма на Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев), с който се заменят недвижими имоти (частна държавна собственост - хотели "Ехо" и "Мургаш" в комплекс "Златни пясъци") срещу поето задължение от "Краун хотелс" ООД да построи сграда с разгърната площ от 1 100 кв.м, за което отделно на дружеството ще бъде учредено право на строеж върху парцел публична държавна собственост, ползван и управляван от Икономическия университет във Варна.

Тази сграда и до днес не е построена, а старите и неподдържани общежития "Ехо" и "Мургаш" бяха съборени още през 2002 г. и на тяхно място е вдигнат хотел "Хелиос", който работи и в момента.

Прокуратурата твърдеше, че от действията на Атанасов са настъпили имуществени вреди за 454 166 лв.
СГС го оправда напълно. И втората инстанция потвърди присъдата. В исковете си бившият министър е поискал 30 000 лева обезщетения за неимуществени вреди и 5400 лева за имуществени вреди от разходи за адвокат.

В решението на СГС се казва, че безспорно срещу Атанасов е било повдигнато незаконно обвинение, след като е оправдан с влязла в сила присъда. Присъдено му е обезщетение от 12 000 лева.

СГС е присъдил на бившия образователен минситър и 4500 лева обезщетение за имуществени вреди от разноски за адвокат. Решението не е окончателно и Атанасов го е обжалвал пред САС.

Oще: владимир атанасов  дело  министър  неимуществени вреди  обезщетение  присъда  прокуратура  сас  сгс  съд 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани