Защо да гласуваме за нормалността... | webcafe.bg
newscafe

Защо да гласуваме за нормалността...

Иван Стамболов-Сула
09.05.2013, 17:04 (обновена 10.05.2013, 06:30)
Избори

Пет причини да го направите

Обърнете внимание на първите две думи в заглавието: "Защо да". В определен контекст те биха могли да оформят въпроса "Защо да?".

Трябва да признаете, че този въпрос е много по-труден от въпроса "Защо не?". Толкова по-труден, колкото в литературата е по-трудно да създадеш положителен образ, отколкото отрицателен.

Позитивното, градивното, конструктивното и всички останали синоними на "добро" са категории, към които публичната комуникация винаги се е отнасяла като мащеха, защото е много по-привлекателно да говориш за изродливото и неправилното, отколкото за истински доброто. Истински доброто е скучно и това е злата му орисия.

Предизборните кампании винаги са ме потискали и то до степен да пия хапчета за нерви. Колосалната енергия на предизборните кампании не е насочена към това да обясним защо ние сме добри и защо трябва да се гласува за нас, а е насочена и щедро финансирана към това да се докаже, че от нашия опонент чеп за зеле не става, колко той е престъпен и прогнил и как за него за нищо на света не бива да се гласува.

Ето ви и първата причина да гласувате за "Движение България на гражданите" - ние не сме и няма да оплюем никого и никого няма да оклеветим, дори това да е против конюнктурните ни политически интереси. Просто сме такива хора и такова е домашното ни възпитание, независимо дали ни пречи или не.

Бидейки такива хора с такова домашно възпитание, ние не идваме във властта, за да крадем. Ето ви и втората причина да гласувате за нас. Ние сме хора, които сме решили въпроса с кариерите си и или сме поели твърдо по професионалния си път (което се отнася до младите), или сме постигнали удовлетворителни резултати от него (което се отнася до по-възрастните като мен).

Ние идваме във властта, за да даваме, а не за да вземаме. Ние сме хора, които искат да бъдат богати в общество от богати хора. Има ли нещо лошо в това всички да бъдем богати или поне относително богати, дотолкова, че да не се замисляме за ежедневните си нужди? Аз мисля, че няма нищо лошо. Така че - ето ви я и втората причина да гласувате за "Движение България на гражданите".

Богатството обаче не е всичко, което е нужно на душата, за да се чувства щастлива. Душата се чувства щастлива, когато живее в осъзната доброта. А да живееш в осъзната доброта, се нарича морал. Моралът е преди всичко отговорност към другите и поставяне на техните интереси над твоите собствени. Или поне съвместяването на двете, така че да няма ощетени. Ето и третата причина да гласувате за нас.

Ние сме морални хора, които държат на абсолютните нравствени ценности и това е доказано в биографията на всеки един от нас. Ние няма да заплашваме, няма да крадем бизнеса на други хора, няма да манипулираме общественото мнение чрез купени медии, няма да използваме държавата за частни икономически цели. И това е ясно. Именно моралът е третата причина да гласувате за "Движение България на гражданите".

Моралът е този, който преди година ни накара да гласуваме своето решение, че няма да влезем в управленска коалиция нито с ГЕРБ, нито с БСП, нито с ДПС. Ето и четвъртата причина да гласувате за нас. Да, гласът на улицата е силен, особено когато казва, че се изправя срещу политическото статукво от последните години.

Нужно е обаче дупе. Нужно е дупе, за да намериш политическата формула да се изправиш срещу т.нар. "статукво". Да критикува може всеки, малцина обаче намират смелост да предприемат нещо конкретно (и го предприемат с ясното съзнание, че ще ги ругаят за това). Това е четвъртата причина да гласувате за нас - ние сме граждани. Имаме по-малко от 1/3 хора, които преди това са се занимавали с политика. Останалите сме хора от малкия бизнес, учени, творци, работници, служители... Граждани.

Ние имаме редкия шанс да направим правителство. ГЕРБ и БСП не само нямат моралното право да изпълнят мандата си, ако бъдат първите две сили в парламента, но и няма да поискат да го направят, защото не им се връзва на сметките и интересите. Прекалено предпазливи са. Прекалено страхливи. При това положение мандатът най-вероятно ще дойде при нас (това причина ли е да гласувате за нас? ).

Тогава ние ще работим за мандатно правителство, парламентарно контролирано правителство с голяма подкрепа и неотклонна програма. Тогава ще съставим правителство, което като своя първостепенна задача ще постави справянето с бедността и безработицата, защото вярваме, че богати хора щастливи няма в общество от бедни хора.

Сложете ръка на сърце и кажете: не си ли заслужава да се гласува за това? Ето я и петата причина да гласувате за нас - увереността в това, че сме способни да съставим правителство на нормалността, правителство на ясните цели и дефинираните интереси, правителство на интелигентността, компетентността, честността и общото забогатяване.

Докарах ги до пет причини да гласувате за „Движение България на гражданите" - номер 33 в бюлетината.  Сигурен съм, че могат да се изтъкнат още двайсет и пет. Но, разберете - независимо колко са причините, независимо заради коя от тях гласувате - вие не гласувате за нас, вие гласувате за себе си.

Ние в "Движение България на гражданите" сме много различни хора. Всеки от нас си има своя причина да е тук и да се занимава с това, с което се занимава, а това занимание, вярвайте, хич не е толкова приятно, колкото може би изглежда отстрани.

Но всички ние сме обединени от убеждението, че днес човещината и нормалността са сериозно застрашени за първи път от много години насам. Затова всеки от нас е оставил това, което го влече и това, в което го бива, за да върне човещината и нормалността.

Всеки го е направил, а аз, както знаете, мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен!

Oще: гласуване  движение българия на гражданите  иван стамболов  избори  нормалност  правителство 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

13 Frida | 10.05.201322:36

ако Кунева е затворила прословутите атомни бомби в козлодуй - само за това си струва да се гласува за нея muhihihihi просто не ви отива на положението атомна централа, не сте ли го разбрали още?
а ако толкова се вживявате как ще изтълкуват бойкота на изборите - пуснете бюлетина с надпис - боклуци или нещо от рода.
маккалистър пък тръгва към морала по дългия мисловен път - не през краткия -чрез възпитанието, което било отживелица за джунглата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

12 MacAllister | 10.05.201320:00

Ами сами са си написали статият, сами да си сърбат резултатите. Мене едно ме дразни - идеята за морала и вярването. Споделял съм го и преди - морала, принципите, вярата (в по-религиозния смисъл) са неща от един и същ инстинктивен калъп и не отиват на разумния човек. В общи линии едни продават и други купуват оценявайки колко "доверие" могат да имат някому по това колко задръжки има. Прекрасна дума си имаме - "задръжки" - т.е. настроили сме се да се доверяваме на някого по това колко предразсъдъци има, които биха го спрели например (само например) да гони свой интерес, който обаче ще да е в разрез с нашия. Значи искаме умни хора, ама да имат предразсъдъци и дори да не си помислят доста неща - по вода да ходят ама жадни да седят, ако водата не е тяхна. Извинете ме ама целия тоя манталитет на човешкия вид е нещо, което трябва да забутаме в миналото - стига толкова. Предпочитам да вярвам на някого не защото морала ще го спре да краде, а защото има повече акъл и се сеща как и колко ще наруши баланса и в крайна сметка собствените си интереси, ако краде неограничено и безогледно. Моралът не е никаква гаранция, в него обикновено има слотове за омраза и любов и човек е много лесно да го измами така, че същите задръжки, които уж са гаранция против самозабравяне да се превърнат в негов двигател. Без акъл ограничения тогава няма... Тъй че гласувам за ДСБ не заради морала им, а заради интересите на хората в ДСБ - сега преценявам, че за да ги гонят ще трябва да предприемат предимно действия, които намирам за полезни за цялостното положение на страната. След някоя година това може да не е вярно, но сега ми се види вярно - никакво доверие, никаква либоФ няма тука Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 10.05.201319:23

>(Щото вече бая станаха)

И аз точно това забелязах.
Не че според мен ДБГ е ужасна партия (всъщност повечето млади хора в нея ми правят добро впечатление), но наистина дразни този прилив от евтин популизъм за тях в този сайт.
Може би даже всъщност им върши мечешка услуга.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

10 Божидар Гюлмезов | 10.05.201319:10

По никакъв начин не бих свързал Пръмова с нормалност. Тази лелка ще е на принципа докато в ЕС пръднат, тука ще се е на**ала...

Каквото и кажат това ще прави, и при нея 5 и 6 блок няма да бъдат с удължен живот, ами ще си ги закрият по "план", както направи и с другите 4 преди тях.


Никога повече извергите от тройната коалиция на власт! Не на НДСВ, ДБГ, БСП и ДПС! Никога вече! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 15:05

9 Anka Rangelova | 10.05.201318:41

Аз съм за Кунева и Движение България на гражданите. Писна ми от крадливи мъжленца като Бойко и шайката му и нефелни момченца като Станишев. Меглена ми е чудесна за гласуване, още повече, че ДбГ остана единствената нормална формация в дясното политическо пространство. Успех и гаранция ще се Много щастлив последни..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

8 Astarot | 10.05.201315:16

Със всяка статия на Куневистите, която ни се навира тук в лицето (Щото вече бая станаха), все повече се убеждавам, че това е най-антипатичната лично за мен партия на тези избори.
Всички други, вече сме им свикнали на репертоара.
Бойко строи магистрали и усвоява на 100% евро-фондове. Даже телефонът му сигурно звъна на "Одата на радостта". Толкова го обичат в ЕС Смее се
Станишев вече 4 години си чеше езика с традиционна опозиционна риторика, а именно: "Плюй управляващите! Винаги, навсякъде и за всичко..."
Волен продължава с големите думи и реципрочните им по размери дела...
ДПС са си ДПС. Не можем да им се сърдим, че си гледат (бизнес) интереса. Нали той клати феса...
Янето се изтърка, дори за тези, за които представляваше някакъв интерес по начало...
Костов против всякаква логика, все още събира някакви хора, дето му вярват. За тях явно, годината е още 89-та и веят сини знамена по митингите...
А Кунева след всичко, което направи, или не направи, има наглостта да ни се продава за НОВО лице?!? След всички неизгодни клаузи, които подписа за този ЕС... Сигурно не съществува държава в Европа, която да се е съгласила, или би се съгласила на толкова неизгодни условия за присъединяване... Накрая си получи 30-те сребърника за награда с мястото си в ЕК и в борда на директорите на ПариБа... То ясно, че пак със стари к..ви нов бардак ще правим, ама не стига, че са стари, ами и грозни, съвсем не върви Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

7 delight | 10.05.201312:27

Петъчен напън като за последно?
Резюме с 2 думи: Помпозен популизъм!

Лежерно подминах „да говориш за изродливото”, прескочих слабите нерви и хапчетата, но като стигнах до „Душата се чувства щастлива, когато живее в осъзната доброта” извадих носната кърпичка.
Следва приспивното бла – бла – бла, ние сме чисти, бели и добри и сме замислили да правим чудеса. Кунева е главната фея. Жива да не бях! Много щастлив

Признавам, финала малко ме обърка. Похвално е да цитираш Катон, но едва ли в сената са обсъждали дали е необходимо да имаш дупе, еле пък блогърско.

Чудя се нормално ли е да спекулираш с нормалността?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

6 Дара | 10.05.201311:14

Кунева влезе във властта с НДСВ. И оттогава е в политиката. Защо да гласувам за някой, който вече е там? И какво направи като е там?

България на гражданите , ама да ни кажат и имената на гражданите , на които ще им подарим България.
Когато Кунева взе властта, заедно с НДСВ, Българя пак беше " на гражданите" по следната cxема: горите - на царя, морето на Велчеви и т.н.
Та на кои граждани?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

5 Borracho | 10.05.201310:56

Много гнусни тея на Пръмова - Кунева. И нагли. И гнусни!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

4 Thea Atanasova | 10.05.201310:28

За нормалността и не на ненормалността! Хахахахах Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани