Ексдепутатът Емил Димитров е осъден за конфликт на интереси | webcafe.bg
newscafe

Ексдепутатът Емил Димитров е осъден за конфликт на интереси

Webcafe.bg
02.07.2015, 09:00 (обновена 02.07.2015, 09:03)
Емил Димитров, Емо Ротманса

Как ще бъде наказан Димитров предстои да определи Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси

Бившият депутат от ГЕРБ и основател на БАСТА Емил Димитров осъден за конфликт на интереси. С окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че Димитров е участвал в гласуването на изменения в два закона в интерес на семейния си бизнес.

Преди него за конфликт на интереси бяха санкционирани бившите депутати от ГЕРБ Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев. Как ще бъде наказан Димитров предстои да определи Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Тя има 30 дни, за да излезе с наказателното постановление.

ВАС приема, че Емил Димитров е участвал в подготовката, обсъждането и приемането на промени в Закона за здравето и в Закона за тютюна и тютюневите изделия. В 5 дружества участват съпругата, братът и родителите на Емил Димитров.

"С двата закона се засягат интереси в областта на цигарения бизнес. Безспорно отлагането на пълната забрана за тютюнопушенето на закрити места с две години (приетото изменение на разпоредбата на чл.56 от Закона за здравето) е в интерес на производителите и търговците на цигари и цигарени изделия, каквито са дружествата, в които участват свързани с Димитров лица", пишат съдиите.

Те обясняват в решението си, че частният интерес на Димитров в случая се изразява във възможността дружествата, в които участват роднините му, да получат по-високи доходи, в сравнение с тези, които биха получили при действието на пълната забрана за тютюнопушенето и при липсата на забрана за продажба на цигарени заготовки с филтър.

Oще: вас  емил димитров  емо фаса  комисия  конфликт на интереси  кпуки  тютюнопушене  цигари 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани