Започва дело за събарянето на Тютюневия склад | webcafe.bg
newscafe

Започва дело за събарянето на Тютюневия склад

Webcafe.bg
10.03.2016, 15:20 (обновена 10.03.2016, 15:24)
Разрушен тютюнев склад в Пловдив

Снимка: © Лина Кривошиева

Под руините на тютюневия склад е останал трафопост, подаващ ток към близката болница

Окръжна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за събарянето на Тютюневия склад на ул. Одрин 8.

Обвинението е по чл. 277а (4) от НК - за нареждане или допускане на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство.

Наказанието при доказване на престъплението е лишаване от свобода до пет години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева".

Сградата се намира в охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад" на ул."Одрин" (ул."Н.Гълъбов"), деклариран с писмо №6600 от 25.11.1975 г. на НИПК, като архитектурно-строителен паметник на културата, пише в съобщението на прокуратурата.

От него става ясно, че събарянето на част от сградата е довело и до блокиране на трафопост на "ЕВН България", който е останал под руините на склада.

Събарянето не е съгласувано с електроразпределитеното дружество.

Трафопостът захранва част от квартала пред Централна гара - Пловдив, включително - болницата "Св. Мина", която се намира в непосредствена близост до съборения склад.

Разследването е възложено на отдел „Икономическа полиция" при ОД на МВР - Пловдив.

За момента няма информация дали ще бъде потърсена отговорност и от длъжностни лица от Община Пловдив, които са издали две разрешения за събаряне и строителство на терена на Тютюневия склад през 2010 и 2014 г.

Oще: евн  икономическа полиция  културно наследство  неизвестен извършител  обвеинение  паметник на културата  пловдив  прокуратура  противозаконна дейност в защитена територия  събореният тютюнев склад  тютюневият склад 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани