Светият Синод решава бъдещето на архимандрит Дионисий | webcafe.bg
newscafe

Светият Синод решава бъдещето на архимандрит Дионисий

Webcafe
18.05.2016, 10:19 (обновена 18.05.2016, 10:43)
архимандрит дионисий

Снимка: © Българска Патриаршия

Ще се проведе и протест срещу архимандрита, поръчал заря на Великден

По време на започващото днес тридневно заседание на Светия синод, институцията ще обсъди дали да разжали до редови мирянин архимандрит Дионисий.

От решението на Синода ще зависи и дали Дионисий ще остане начело на храм-паметник "Св. Александър Невски". Причината за обсъждането на неговото разжалване са жалби, подадени срещу архимандрита във връзка с неговия "неканоничен" начин на ръководене на църковните служби.

Името на Дионисий нашумя, след като се оказа, че той е в основата на организираните по време на службата в нощта на Великден мощни фоеверки пред храм-паметник "Св. Александър Невски", както и че е инициатор на осигуряването на участието на Националната гвардейска част в церемонията.

В резултат на скандала, който се заформи, заради нетипичното посрещане на Възкресение Христово, служители на храма отказаха да служат с Дионисий на Гергьовден.

От своя страна, архимандритът обясни, че не вижда нищо лошо в посрещането на празника със заря, каквато практика има и в други православни страни по света и обвини служителите, че застават срещу него, подтиквани от икономически интереси.

На заседанието на Синода ще бъдат разгледани жалбите срещу Дионисий. Свещеници и миряни изпратиха писмо до Светия синод срещу архимандрит Дионисий с искане той да бъде низвергнат и разжалван до редови мирянин, защото си позволявал твърде доста неканонични нововъведения в църковните служби.

Архимандрит Дионисий е председател на патриаршеската катедрала от няколко месеца, но за това време се твърди, че успял да прогони голяма част от енориашите. Според вътрешни на Светия синод източници причината за разбягването на миряните е именно в излишната помпозност и театралност, придавана от Дионисий на богослуженията.

Докато Светия Синод решава бъдещето на Дионисий, свещеници от храма "Св. Александър Невски" обявиха протест пред Синодната палата. Те твърдят, че докато архимандрит Дионисий не бъде изпратен в манастир, няма да спрат да изразяват недоволството си. Десетки миряни се събраха рано тази сутрин около сградата и също заявиха своя протест срещу архимандрита.

Oще: архимандрит дионисий  дионисий  катедрален храм  православие  православна църква  разжалване на дионисий  св. александър невски  светия синод  светият синод  софийски храм  софия  храм-паметник св. александър невски  църква 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани