Галъп: една трета от българите за смъртно наказание | webcafe.bg
newscafe

Галъп: една трета от българите за смъртно наказание

Webcafe
11.08.2016, 16:27 (обновена 11.08.2016, 16:37)
галъп

Снимка: © Галъп

Въпреки, че над половината от анкетираните не са съгласни у нас да се въведе смъртно наказание, 33% от запитаните подкрепят тази мярка.

"Темите на лятото: спорт и смърт" - така е озаглавено последното социологическо проучване на Галъп. Причината е, че спорт, смърт, тероризъм, както и почивка и свободно време се преплитат в новините, които вълнуват хората това лято.

Изводът е на Галъп, на базата на последното им социологическо проучване по актуални теми, проведено между 28 юли и 4 август.

Въпреки, че над половината от анкетираните не са съгласни у нас да се въведе смъртно наказание, 33% от запитаните подкрепят тази мярка. Това са предимно по-възрастни хора.

Според социолозите, това показва, че репресивните нагласи в българското общество са налични, но не са огромни. Повишената нагласа на одобрение на смъртното наказание се обяснява и със събитията в Турция.

Почти 50% твърдят, че възнамеряват да следят игрите в Рио като две трети от запитаните очакват добро представяне на българите.

Близо толкова декларират, че са следили и Европейското първенство по футбол.

Над 82% от запитаните са заявили, че са променили плановете си за пътуване в Западна Европа. Само 6% твърдят, че терористичните атаки не влияят на избора им.

Около 40% пък са онези, които твърдят, че това лято са почивали или ще почиват на Черноморието. Българите с по-високи доходи са и закономерно по-склонни да почиват.

Но от Галъп уточняват, че "става дума за декларативни, ориентировъчни резултати, а абсолютните стойности ще проличат в статистиките след края на сезона. Трябва да се отчита демографската характеристика на страната по признака възраст, както и факта, че част от респондентите са жители на населени места по морето".

 

Oще: галъп  европейско първенство по футбол  екскурзия в западна европа  олимпиадата в рио  смърт  смъртно наказание  социологическо проучване  спорт  терористични атаки 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани