Гроб на мъченик е открит при разкопките в Плиска | webcafe.bg
newscafe

Гроб на мъченик е открит при разкопките в Плиска

Webcafe.bg
25.06.2015, 16:28 (обновена 25.06.2015, 19:23)
Плиска

Снимка: © http://iseebg.com/

Разкопките в Плиска са етап от програмата за реставрация на Майката на всички български църкви, възложена на НИМ от правителството

При разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска, археологът проф. Павел Георгиев е открил непосредствено под купола на кладенеца тази сутрин луксозен гроб, иззидан от тухли. Археологът предполага, че това е мартириумът на първия български мъченик за християнската вяра - княз Боян Енравота, съобщиха от Националния исторически музей.

Княз Боян Енравота е син на кан Омуртаг и внук на хан Крум. През 832 г. след смъртта на баща си той е трябвало да заеме престола на България, но група велики боили се възпротивили под предлог, че той бил приел християнската вяра. При предприетото разследване княз Боян Енравота гордо заявил, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен.

Хан станал малолетният му брат Маламир, който починал млад през 837 г., се посочва в съобщението. Престола заел третият брат Пресиан, който към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец - мястото на екзекуцията.

Към момента няма никакви преки доказателства, че археологическият обект, открит днес в Плиска, е гроб на българския княз Баян Енравота. Все още няма доказателства и за това, че изобщо става дума за гроб. Това каза за "Дневник" археологът доц. д-р Павел Георгиев, ръководил разкопките.

Разкопките в Плиска са етап от програмата за реставрация на Майката на всички български църкви, възложена на НИМ от правителството, което отпусна 500 000лв. за целта. Цялостната реставрация ще струва около 8 млн. лв.

Oще: археолог  археология  базилика  боян енравота  гроб  кладенец  княз боян енравота  ним  павел георгиев  плиска  разкопки 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани