Нешка Робева отказва орден "Стара планина" | webcafe.bg
newscafe

Нешка Робева отказва орден "Стара планина"

Webcafe
18.05.2016, 17:03 (обновена 18.05.2016, 17:42)
ббц

Снимка: © http://bulgariabezcenzura.bg

Робева отказва "хрантутеници и безличия" да си "точат зъбките" върху й и заявява в отворено писмо, че няма да приеме ордена

Нешка Робева отказва орден "Стара планина" първа степен, който й беше присъден с решение на Министерски съвет вчера. Тя разпространи мотивите за отказа си в отворено писмо до МС и медиите. Робева заявява, че не се чувства обидена, а по-скоро е удивена от обсъждането на темата в кабинета.

Решението й да разпространи отворено писмо идва, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС, които с 6 гласа "против" и седем "за" (включително и от страна на премиера Борисов) приеха награждаването й с ордена.

Робева съобщава, че отказва "Стара планина", заради "хилядите приятели и съмишленици, които "определено би унизила", ако я приеме.

В своето писмо, тя напомня, че след броени дни навършва 70 години и отбелязва 50-годишнина от момента, в който за първи път е попаднала "в обектива на общественото полезрение". Тя пише, че е преживяла от "Осанна", до "Разпни го", но през всичкото време и в най-тежките за нея моменти е чувствала подкрепата и любовта на онези, които някои наричат "обикновени хора", а според Робева, няма по-голяма награда от това.

Ето и цялото писмо на бившата състезателка, а по-късно и треньор по художествена гимнастика и хореограф:

До МС на Република България

До българските медии

В последните 24 часа около моята персона за пореден път се разгоряха оживени спорове.
Да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева?!

Заслужава или не заслужава?!
За какво заслужава и за какво - не?!

За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 години. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек.

Тази година се навършват и 50 години, откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.

След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива.

През този си живот и, разбира се заради тази си дейност, съм носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина. Била съм оценявана от Личности и безличия. Преживяла съм от "Осанна", до "Разпни го", но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат "обикновени хора".

Каква по-голяма награда от тази?

Ще кажа своето голямо човешко благодаря на хората от Инициативния комитет, които са ме предложили за голямото отличие, на хората от МК, които са го одобрили и внесли в МС, на министрите, които са го подкрепили и на Бойко, който въпреки политическите ни различия и нередките ми публични изяви срещу него, е решил спора в полза на награждаването ми.

Благодаря!

Благодаря, но при създалите се обстоятелства, не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство...

Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева.

И накрая бих искала да завърша с това - не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета - зарадвах се, разбира се...

Решението ми да откажа дойде, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема.

Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ.

С уважение:

Нешка Робева

Припомняме, че от публикуваната във вторник стенограма на сайта на Министерски съвет става ясно, че на правителственото заседание министърът на културата Вежди Рашидов представя предложение, съставено от инициативен комитет, за награждаване на Нешка Робева с орден "Стара планина" първа степен.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област.

"С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден "Св. Св. Кирил и Методий". Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта", е мнението на Бъчварова.

При последвалото гласуване по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, "за" се обявяват Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски, а "против" гласуват Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева и Екатерина Захариева.

Oще: българия  заседание на мс  мс  нешка робева  орден  орден стара планина  орден стара планина първа степен  отворено писмо на нешка робева  отворено писмо на нешка робева до медиите  политика  робева  спорт  стара планина  треньор по художествена гимнастика  художествена гимнастика 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 18.05.201620:02

Каквото и са си говорим, "можеш да извадиш момичето от гимнастиката, но никога гимнастичката от момичето". Нямаше ли кой да каже на г-жа Робева, че говоренето на лично ниво е израз на много, много голяма посредственост, да не кажа простотия. "взаимната антипатия" с Президента????Ало, Робева? Пазител на правителството?? За кого се има тази жена?? Аз съм я запомнила като лъжлива разказвачка на спомени за Ванга /за НАТО, напр./ и като крепител на то...ките на мегаизмамника Бареков. Някъде из далечното минало била имала заслуги. Е,и?? Власите се давят на брега на Дунав. Робева отдавна е удавник.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани