Няма опасност от нулева учебна година в Свищов | webcafe.bg
newscafe

Няма опасност от нулева учебна година в Свищов

Webcafe.bg
26.06.2015, 14:48 (обновена 26.06.2015, 14:52)
ръководството на стопанската академия "д.а.ценов" - свищов

Снимка: © www.uni-svishtov.bg

До проблемите в управлението на ВУЗ-а се стигна, след като изтече мандатът на дългогодишния ректор Величко Адамов

Министърът на образованието Тодор Танев увери, че сътресенията на върха на Стопанската академия в Свищов няма да попречат на старта на учебната година.

В отговор на депутатско питане по време на парламентарния контрол Танев обяви, че е получил план за действие от временния ректор на Академията проф. Иван Върбанов още на 17 юни.

"Стопанската академия има нужната организация за безпроблемното протичане на кандидатстудентската кампания. Няма причина и за безпокойство за нулева година за прием на нови студенти", каза проф. Танев.

По данни на МОН 555 души от кандидатствалите за студенти в Стопанската академия са записани за новата учебна година.

До проблемите в управлението на ВУЗ-а се стигна, след като изтече мандатът на дългогодишния ректор Величко Адамов през май тази година. Адамов нямаше право да се кандидатира за нов 4-годишен мандат поради забрана в закона и навършване на пределна възраст.

Неговото протеже проф. Теодора Димитрова беше избрана като единствен кандидат за поста от Общото събрание на Академията. Изборът обаче беше обжалван от група преподаватели, които твърдят, че в академичния форум са участвали нелегитимни членове с цел манипулация на избора.

Наложи се министърът на образованието да се намеси, като назначи служебен ректор до изчистването на съдебните спорове около избора на проф. Димитрова.


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.