Протест на майките на деца с увреждания | webcafe.bg
newscafe

Протест на майките на деца с увреждания

Webcafe
14.09.2016, 12:57 (обновена 14.09.2016, 14:27)
Протест на майките с увреждания

Снимка: © Facebook

Майките на деца с увреждания искат държавата да се погрижи за по-добър живот на хората с увреждания, които продължават "да съществуват по възможно най-жалкия начин".

За пореден път майките на деца с увреждания се събраха пред парламента. Те протестираха за трети път с надеждата този път да бъдат чути. Исканията им са държавата да се погрижи за по-добър живот на хората с увреждания, които продължават "да съществуват по възможно най-жалкия начин".

Символ на шествието са черни балони на инвалидните колички. Събитието се провежда под мотото "Кухите лейки", заради епитета, с който държавен чиновник от социалното министерство нарече протестиращите родители през април.

В България в момента има над 26 хиляди деца с увреждания, чиито родители често са принудени да се откажат от работата си, за да гледат детето. Единственото финансиране от страна на държавата е посредством услугата личен асистент, за която родителите са подложени на бюрократичен тормоз от страна на местните власти.

Родителите обръщат внимание, че уврежданията и нуждата от грижа за тези хора остават и след навършването на 18-годишна възраст, когато получават социална пенсия от 130 лв. и еднократна помощ от 80 лева.

Протестиращите получиха покана да влязат в парламента, но отказаха. При тях да дойде министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Родителите предадоха исканията си в градинката на Народното събрание и дават един месец за започване на начало на действия по въпроса.

В противен случай ще започнат гладни стачки и протести пред сградата на правителството.

Междувременно на вчерашното заседание на Министерски съвет бе предложено да се диверсифицира помощта за децата с увреждания взависимост от степента на засягане.

Децата с 90% увреждания ще получават 930 лева на месец, с над 70% - 450 лева, а с над 50% - 350 лв.

Според родителите обаче, има нужда не само от средства, а от цялостна грижа за последствията от уврежданията.

Около проблема се разразиха и страсти в парламента, където лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ, че са неглижирали законопроекта за увеличение на средствата за децата с увреждания на левицата, а ден преди насрочения протест повишението е прието от Министерски съвет. В знак на протест групата на БСП напусна залата.


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.