Над критичното ниво на Тунджа край Елхово | webcafe.bg
newscafe

Над критичното ниво на Тунджа край Елхово

Webcafe.bg
07.12.2014, 12:37 (обновена 07.12.2014, 13:11)
наводнение

Река Тунджа придойде и преля в района на Елхово. Тази сутрин нивото на реката е достигнало 4,25 метра при критичен праг от 4 метра. Снимка: ТелекабелTV

Река Тунджа придойде и преля в района на Елхово. Тази сутрин нивото на реката е достигнало 4,25 метра при критичен праг от 4 метра.

Продължава червеният код за тревога в района, а пътят от град Елхово до село Трънково е затворен, заради наводнен участък от пътното платно. Препоръчва се обходен маршрут от Елхово през село Коневец към село Трънково и обратно.

Засега други пътища не за затворени в района. Има готовност за евакуация на хората, ако водата продължи да покачва нивото си.

Повишено е нивото на Тунджа и при Ямбол, което вече е 505 сантиметра. В града са издигнати 6-метрови защитни диги.

"Червеният код за тревога за река Тунджа при Елхово остава в сила. На база метеорологичната прогноза се очаква плавно повишение на водните нива", съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Оперативното звено към екоминистерството е в режим на пълна мобилизация, предаде БНР.

От ведомството очакват още повишение на водните нива. В резултат на прогнозирани валежи и наложилото се изпускане на води от язовирите "Жребчево" и „Тича", се очаква и нивото на река Камчия да се задържи критично високо.

Сходна е ситуацията и при река Камчия, където в резултат на прогнозирани валежи и наложилото се изпускане на води от язовирите „Жребчево" и „Тича" се очаква нивото да се задържи критично.

Препоръчва се да се следи и река Марица и нейните притоци (река Сазлийка и река Харманлийска) в средното и долното й течение, където се очакват валежи.

По данни и прогнози на НИМХ днес в Североизточна България ще продължи да вали през целия ден. Там количествата ще са до 10 л/кв.м, в останалата част от страната до 4-5 л/кв.м.

 

Oще: елхово  марица  наводнение  река  тунджа 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани