Търсят се доброволци за засаждане на дървета на "Офелиите" на Витоша | webcafe.bg
newscafe

Търсят се доброволци за засаждане на дървета на "Офелиите" на Витоша

Webcafe
01.09.2016, 12:43 (обновена 01.09.2016, 12:59)
моят зелен град

Инициативата "Моят зелен град" започва на 10 септември

На 10 септември, събота, в 16 населени места в България ще се проведе деветото издание на инициативата "Моят зелен град". За целта са поканени доброволци от цялата страна, които могат да се включат в организирани есенни активности по залесяване, почистване, обновяване и облагородяване на местно ниво.

Под мотото "Бъди зелен не само за ден" тази година ще се проведе и еко-иницитива по засаждането на втора гора в местността "Офелиите" на Витоша.

На 10 септември доброволците ще могат да участват и в построяване на кътове за отдих, в обновяване и ремонтиране на съществуващите пространства за пикник в близост до една от най-красивите местности на Витоша - "Яворова поляна".

Поканени са всички желаещи да засадят дърво и да дадат своя принос за поддържане на кътовете за отдих в парка, които могат да се възползват от инициативата и да се разходят до Витоша със семейството, приятелите или колегите си, за да се насладят на красотата на природата.

Градовете, които ще вземат участие в инициативата, извън София са Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище и Хасково.

"Моят зелен град" стартира през 2008-ма и нейната основна цел е опазването на природата в града, като се популяризира грижата за околната среда като неизменна част от ежедневието и на обществото като цяло.

През годините в "Моят зелен град" се включват хиляди доброволци и редица неправителствени организации.

В резултат на техните дейности са почистени близо 2 км от Перловската река в София, събрани са разделно над 2500 чувала отпадъци, посадени са над 350 дървета и са построени и обновени над 300 пейки, детски съоръжения и кътове за отдих в 23 града в България. Чрез тези дейности досега са спестени над 16 тона въглероден диоксид в атмосферата.

През 2014-та доброволците участваха в дейности в подкрепа на пострадалите в наводненията региони в страната. Тогава участваха 2500 активисти от 23 български града.

През 2015 става беше засадена и първата на гора в рамките на инициативата - дейност, която се очаква да бъде повторена и този септември.

Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, Екопак България и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

 

Oще: бъди зелен не само за ден  българия  варна  велико търново  витоша  враца  габрово  дейност  добрич  екология  засаждане на дървета  моят зелен град  офелиите  перник  плевен  пловдив  почистване  природа  русе  сливен  смолян  софия са бургас  стара загора  търговище  хасково. 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани