Служителите на ДАТО ще се обучават в УниБИТ | webcafe.bg
newscafe

Служителите на ДАТО ще се обучават в УниБИТ

Webcafe.bg
24.02.2015, 17:43 (обновена 25.02.2015, 15:51)
УНИБИТ

Снимка: © УНИБИТ

Университетът по библиотекознание, който в последните месеци се прочу като гнездо за научни хабилитации на ключови ръководни кадри от службите за сигурност, ще осигурява базисното обучение на служителите на агенцията за СРС с пари от европейско финансиране

Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е спечелил обществена поръчка на службата за прилагане на СРС - Държавна агенция "Технически операции" за близо 50 000 лв.

Целта на договора е провеждане на специализирано обучение на служители на ДАТО по проект по ОПАК за повишаване на квалификацията и професионализма на агентите.

Проектът на ДАТО е започнал на 3 октомври 2014 г. и е на обща стойност 161 844 лева. Срокът за изпълнение е едногодишен, а агенцията не е кандидатствала в партньорство с други организации.

УниБИТ е единственият участник в обществената поръчка по дейност 3 (виж карето), като е подал оферта на 8 януари 2015 г. - последният ден, в който изтича срокът на публичната покана.

Предложената цена е 49 800 лева, при прогнозна стойност на ДАТО в размер на 53029 лева.

На 13 януари 2015 г. комисията в ДАТО е преценила, че офертата отговаря на всички изисквания в техническото задание и е присъдила 100 точки по комплексната оценка - степен на съответствие и предложена цена, поради което е препоръчала на службата да сключи договор с ВУЗ-а на проф. Стоян Денчев.

Така Университетът по библиотекознание, който в последните месеци се прочу като гнездо за научни хабилитации на ключови ръководни кадри от службите за сигурност, ще осигурява базисното обучение на служителите на агенцията за СРС с пари от европейско финансиране.

Сред преподавателите на ВУЗ-а са двамата бивши ръководители на ДАНС - Цветлин Йовчев (бивш вицепремиер в кабинета на Пламен Орешарски) и Константин Казаков, и двамата защитили докторати във ВУЗ-а на проф. Стоян Денчев. През декември 2014 г. пък настоящият председател на ДАНС Владимир Писанчев стана "малък доктор" в Библиотекарския университет с академична дисертация на тема "Управление и развитие на политиката за защита на класифицираната информация".

В момента вицепрезидентът Маргарита Попова също подготвя научна разработка в УниБИТ.

УниБИТ има собствен опит при привличането на средства от фондовете на ЕС.

Според регистъра за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България Библиотекарският университет е успял да спечели проекти за над 4 млн. лева безвъзмездно финансиране за последните няколко години през ОП "Развитие на човешките ресурси" и ОП "Регионално развитие".

Най-големият от тях е за внедряване на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъпна инфраструктура и е на стойност 1 603 970 лева.

Паралелно с това УниБИТ получава издръжка от държавния бюджет. В Бюджет 2015 трансферът на държавни средства за университета на Стоян Денчев се увеличава с 20% в сравнение с предходната година - от 2,8 млн. лева (2014) до 3,5 млн. лева (2015).

Директната издръжка от държавния бюджет не е единственият източник на публично финансиране на УниБИТ. Фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието и науката редовно спонсорира проектите му.

През 2012 г. ФНИ под ръководството на скандално известния проф. Рангел Гюров (получил научната си титла през 80-те години в Ангола без хабилитация в България) присъжда близо 1 млн. лева по 4 проекта на УниБИТ.

Няколко месеца по-рано Гюров е произведен в степен "доктор на науките" в същото учебно заведение, като защитава дисертация на тема "Използването на сервизно ориентирани информационни архитектури за изследване на динамичното поведение на земната кора".

УниБИТ никога не е имал акредитация за научната област, която уж изследва шефът на Фонд "Научни изследвания". В крайна сметка "големият доктор" Гюров се отплаща с поощрения от държавния фонд - както за двамата си рецензенти, така и за любезния ректор на УниБИТ (лично Стоян Денчев печели проект за 252000 лева с проект за политиките за управление на културно-историческото наследство).

Oще: владимир писанчев  данс  дато  държавна агенция технически операции  еврофондове  електронни доказателства  ес  закон за срс  магнаурската школа на данс  мултигруп  николай вълканов  подслушване  проф. стоян денчев  служби за сигурност  специални разузнавателни средства  срс  стоян денчев  унибит  университет по библиотекознание и информационни технологии  цветан китов  цветлин йовчев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани