На 78 години почина кинoкритикът Атанас Свиленов | webcafe.bg
newscafe

На 78 години почина кинoкритикът Атанас Свиленов

Webcafe.bg
04.12.2015, 07:56 (обновена 04.12.2015, 08:28)
атанас свиленов

Снимка: © БНТ

Той беше познат в обществото със стотиците си телевизионни интервюта и критически статии и анализи. За себе си казв: "Атанас Свиленов вижда Атанас Свиленов като един човек, който някога, преди 50 години, е имал много планове, много сини мечти за постигане и който разбира колко малко е постигнал и колко малко са реализирани мечтите му"

На 78-годишна възраст, след тежко боледуване, почина българският кинокритик и литературовед Атанас Свиленов.

Познат в обществото със стотиците си интервюта и статии, посветени на културата и изкуството, Свиленов остави след себе си 20 книги и сторици публикаци за кино, музика и изкуство.

През 80-те години той води културни рубрики по БНТ в предаването "Всяка Неделя", завежда и филмотечния архив на БНТ.

В началото на 90-те години е главен редактор на в-к "Демокрация", когато вестникът достига тираж от 20 хиляди броя.

Пред това е оглавявал вестниците "Литературен форум", отдел "критика" в "Литературен фронт" (1976-1990), "Земеделско знаме" (1970-1975) и е работил като редактор в Българска национална филмотека (1966) и сп. "Пламък" (1967)

В интервю за в-к „Новинар" през 2007-ма година, Свиленов каза:

"Атанас Свиленов вижда Атанас Свиленов като един човек, който някога, преди 50 години, е имал много планове, много сини мечти за постигане и който разбира колко малко е постигнал и колко малко са реализирани мечтите му".

Преди няколко години Комисията по досиетата освети Свиленов в агентурна дейност преди 10 ноември и съобщи, че той е работел под псевдонима "Пламенов".

Поклонението ще е в тази събота от 13 часа в софийската църква "Света София".

Oще: атанас свиленов  бнт  вестник  главен редактор  демокрация  изкуство  кинокритик  критик  критика  литература  почина атанас свиленов  телевизия 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.