Медици на бунт срещу сливането на спешни центрове | webcafe.bg
newscafe

Медици на бунт срещу сливането на спешни центрове

Webcafe.bg
24.08.2015, 13:32 (обновена 24.08.2015, 13:35)
линейка

Снимка: © Webcafe.bg

В момента ЦСМП София-град обслужва над 125 000 повиквания на година и отговаря за живота на 2 млн. българи

Идеята на здравното министерство за обединяване на центровете за спешна помощ за София-град и София област е заплаха както за пациентите, така и за спешните медици. Така смятат от Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

Миналата седмица здравният министър Петър Москов се похвали, че оптимизира работата на спешните медици за столицата и областта, спестява пари и предоставя по-сигурна спешна помощ за гражданите, като обединява двата центъра в едно.

"Обединението е заплаха както за пациентите, така и за работещите спешни медици", заяви на пресконференция Десислава Кателиева от асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ.

В момента ЦСМП София-град обслужва над 125 000 повиквания на година и отговаря за живота на 2 млн. българи, което от своя страна затруднява работата му.

"Не е ясно защо един трудно работещ център сега трябва да бъде натоварен с обслужването на още 20 000 повиквания и ще отговаря за още 250 000 жители", питат от асоциацията на спешните медици.

"В случай, че министерството не се съобрази и премине към приемане на това постановление, ще си търсим правата в съда", закани се д-р Кателиева.

Някои от спешните лекари, работещи в областта, са убедени, че всичко, което се случва, се дължи на волята и на пробивните възможности само на един човек -директорът на спешната помощ в София д-р Георги Гелев, който поема ръководството и на областния филиал.

Пред "Дарик" лекари разказаха, че е бил обявен конкурс за нов директор на Спешната помощ в София област. В края на миналия месец обаче конкурсът се отменя и работещите във филиала разбират, че д-р

Георги Гелев е техният нов директор. Медиците са категорични, че начинът, по който той е назначен, е незаконен.

Очаква се лекари и пациентски организации да внесат в Здравното министерство становище, в което изказват своето недоволство от взетото решение за сливане на двата спешни центъра. Паралелно с това вече е факт и протестна подписка на лекари и пациенти.

Oще: здравеопазване  лекари  медици  петър москов  сливане  спешен център  спешна помощ  спешни центрове  цсмп 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.