IT-компаниите срещу ръста на максималния осигурителен доход | webcafe.bg
newscafe

IT-компаниите срещу ръста на максималния осигурителен доход

Webcafe.bg
23.12.2014, 15:49 (обновена 23.12.2014, 16:13)
Програмиране

Компаниите от сектора отново се обявиха за реформи

Компаниите от IT-сектора изразиха протеста си срещу повишаването на максималния осигурителен доход от 2 400 на 2 600 лева. В отворено писмо, водещите организации в бранша на информационните и комуникационните технологии изразяват притеснението си от непрекъснато променящите се условия към бизнеса и настояват да се преразгледа решението в проекта на Закона за държавния бюджет за 2015 г. за увеличаване на максималния осигурителен праг на 2600 лв.

В писмото си компаниите посочват, че IT-индустрията е от малкото български, които осигуряват висока добавена стойност и конкурентоспособност в световен мащаб и предоставя изключителни възможности.

С оглед запазване на положителния темп на развитие на индустрията, от изключителна важност е осигуряването на стабилна бизнес среда, в частност по отношение на фискалната политика.

"За огромно наше съжаление обаче, отново станахме свидетели на поредното повишаване на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв., което неминуемо ще окаже негативно отражение върху конкурентоспособността на секторите от икономиката, характеризиращи се с най-висока добавена стойност, каквито са ИТ, аутсорсинг, финанси, както и върху интереса на чуждестранните инвеститори, чиито решения са в голяма степен базирани на предвидимостта на бизнес средата и стабилността на фискалната политика. В индустриите с висока добавена стойност като IT, основните разходи са за заплати и затова те са изключително негативно засегнати от такива промени", се посочва в отвореното писмо.

IT-компаниите подчертават, че увеличаването на осигурителния праг не води до по-висока събираемост на данъците и намаляване на т.нар. сив сектор, а само до временно запълване на дефицити в нереформирани сектори.

Компаниите са притеснени и от липсата на не само дългосрочна, но и средносрочна визия и прогнозируемост при обявяването и прилагането на подобен тип изменения в областта на данъчното облагане и социалното осигуряване.

Асоциациите са на мнение, че усилията на държавата следва да се насочат към приемане на мерки за подпомагане на иновативните индустрии, създаващи работни места със съизмерими на европейските възнаграждения и за растежа на икономиката като цяло, а оттам и на доходите на населението. Това от своя страна ще стимулира събираемостта на данъците, намаляване ролята на т.нар. сив сектор и съответно увеличението на приходите към хазната.

IT-секторът отново се обявява за ускорено развитие и дълбоки реформи за установяването на устойчива фискална рамка без промени в областта на преките данъци (плоска данъчна система) и осигурителната тежест, както и преустановяване на практиката за постоянно покачване на максималния осигурителен доход без анализ на въздействието върху сектор, който статистически доказано е на различен етап на развитие.

Oще: it-компании  it-сектор  бюджет 2015  интернет  информационни технологии  ит компании  осигурителен доход  програмиране  технологии 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.01.2012, 11:27

3 Илия Попов | 24.12.201410:22

Не знам как е в белите държави, но тук всеки се бори за статуквото! Достигането не равновесното състояние в обществото, при което почти всички са доволно е много далечно - ту пенсионерите са недоволни, ту военните, ту земеделците, после учителите, после докторите и т.н. Объркана държава, но като няма написана и подписана дългосрочна програма, която да се "гони" от всяко правителство ще е така! Всички, които знаят това и могат да го изпълняват, са или измрели или убити (включително и наследниците им) и докато този дефицит се попълни ще минат столетия.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

2 Galina Aleksandrova | 23.12.201417:47

Каква сива икономика и събираемост ги гони... С вдигане на праговете не се излиза от сива икономика. Вдигането на тавана ще осигури някой лев повече за държавата, ама сега, на момента. Напоследък бая работи се правят, за да може в държавата да се излеят едни левчета. Уж за благото и бъдещето на народа, обаче като стигнем момента на ползуване на тези левчета след 20-30 години, тях няма да ги има. То и сегашните пенсионери са внасяли, докато са работили - сега що вземат 1/3 от МРЗ?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 17:11

1 Svelini | 23.12.201417:06

И какво сега? Тези 200 лв. в увеличение на максималния осигурителен доход ще накарат IT компаниите да се бръкнат с по 42 лв. на месец на зает за осигуровки и по 30 лв. лични вноски на човек. Даже са 27 лв., защото ще им се намали данъкът върху доходите на физически лица с 3 лв. Според мен това е смешен плач. В същото време тези 200 лв. ще създават възможност пенсионерите с таван на пенсиите да получат по 70 лв., пари които са си изработили и които принудително даряват на НОИ всеки месец. Тези десетки милиони правят тези хора най-големите дарители в страната. Понеже е Коледа и си говорим за благотворителност.
   

оценка

+1 -3

Най-коментирани