Прокуратурата гони журналист, отразил наводнение | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата гони журналист, отразил наводнение

Webcafe.bg
01.04.2015, 19:33 (обновена 01.04.2015, 19:53)
георги манев, журналист в прес тв, казанлък

В репортажа журналистът изтъква като причина за наводнението - естествен водосбор, „вероятно запушени отводнителни колектори и може би частично съборени диги на микроязовири в западната част на Казанлък".

Прокуратурата ще повдигне обвинение на журналиста от Казанлък Георги Манев заради негов репортаж за наводнение от 1 февруари, тъй като всявал паника сред населението. Манев има стаж от 20 години, но може да получи до 2 години затвор като наказание, съобщиха от медията, в която работи - местната Пресств.

Прокурор Кръстин Кацаров твърди, че самосезирал на 3 февруари, след като негови близки му се обадили, че прочели за някакво наводнение в западната част на града, където той живеел, но не знаел. Кацаров разказа, че казанлъшката кметица Галина Стоянова е депозирала сигнал срещу телевизията, радиото и сайта на Медийна група „Вис виталис".

Същата вечер обвинителят й се обажда, а разговорът е повече от любопитен. „Казаха ми да се спасявам. В един момент усетих, че настъпва паника. Аз се обадих на Галина Стоянова да я питам дали има нужда от помощ или мога да изпия спокойно двете бири в неделната вечер. Ако пия бира, ще мириша на лошо, тъй че да спирам и да тръгвам", разказва прокурорът.

Кметицата му отговориха, че има проблеми с водохващането, затова да си пие бирата спокойно, както и че Пресств всяли тази паника - чрез сайта и телевизията им.

От медийната група се оплакаха, че в продължение на два месеца са привиквали всички техни служители. Според тях Кацаров дал указания полицията да предупреди пишещите да не говорят против общински служители и образува досъдебно производство.

Манев е привлечен като обвиняем по чл.326 от Наказателния кодекс, който гласи, че „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода". Според прокуратурата журналистът е твърдят, че Казанлък ще бъде наводнен.

Във въпросния репортаж са цитирани местни хора, които сами се организират и трупат диги, за да спрат водата да залее няколко предприятия - на 1 февруари, неделя, когато институциите не им оказвали помощ. Показан е булевард, залят с вода, която е засегнала една фабрика в индустриалната част на града.

Журналистът по-нататък обяснява, че наводненията засягат помпена станция, няколко други сгради, като причината, която изтъква, са естествен водосбор, „вероятно запушени отводнителни колектори и може би частично съборени диги на микроязовири в западната част на Казанлък".

Засегнатата медия твърди, че Кацаров дава указания на полицията да бъде призована изпълнителната директорка на МГ „Вис Виталис" Славка Самарска да подпише полицейски протокол за предупреждение, че подчинените й журналисти няма да критикуват служители на Общината и работата им. Самарска отказа да подпише този протокол.

В Казанлък имаше протести в защита на Георги Манев.

Oще: георги манев  казанлък  наводнение 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.