Протест срещу събарянето на Тютюневия склад | webcafe.bg
newscafe

Протест срещу събарянето на Тютюневия склад

Webcafe.bg
07.03.2016, 09:04 (обновена 07.03.2016, 14:10)
тютюневият склад в пловдив

Снимка: © Webcafe.bg

От сградата е останала само част от емблематичната фасада

Нелепа техническа грешка и пълен ступор на местните власти са довели до събарянето на 5-етажната сграда на Тютюневия склад в Пловдив - част от културното наследство на града.

"Това е групов паметник на културата и всички инвестиционни намерения трябва да бъдат съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство. Всяко разрушаване на сградата предполага нови действия, които са абсолютно незаконни", каза арх. Виолета Раева, главен експерт към НИНКН пред Нова ТВ.

Тя обяви, че справка в общия устройствен план на Пловдив показва, че на мястото на складовете трябва да се построи 10-етажна нова сграда.

Сградата е призната за паметник на културата, а сред вътрешните й елементи има стенопис на художника Вълчан Петров. Въпреки това, се оказва, че вместо нея в регистрите е вписан съседен имот - вместо ул. "Одрин" 8 е записана ул. "Одрин" 6.

Зам.-кметът на Пловдив по строителството инж. Димитър Кацарски отказа да даде какъвто и да е коментар по въпроса защо е допуснато унищожаването на сграда - паметник на културата и за какво строителство се разчиства теренът.

"В момента върви проверката по документи. Дойдох тук тази сутрин, видях, че се бута и разпоредихме да спре работата. Общината реагира в първия работен ден, в който може да реагира", беше обяснението на отговорника по строителството в общината.

Кацарски е и бивш ръководител на Регионалната дирекция за строителен контрол в Пловдив.

Не стана ясно защо в общината едва сега разбират за разрушаването на сградата, която се намира в центъра на града.

Хора, живеещи в близост до Тютюневия склад, коментираха, че са сигнализирали от повече от месец за рушенето му, включително - че строителите не са обезопасили съседните сгради и че са работили и в почивните дни.

Журналистът от местния сайт "Под тепето" Ивайло Дернев определи като случая като пълна неадекватност от страна на институциите.

"От 10 дни пишем в сайта, че се сваля покривът и че вървят строителните дейности. Сградата е на дружество, свързано с лицата, които преди години искаха да бутнат Кино Космос", каза още той.

Граждани, организирали се на протест срещу събарянето на склада, поставиха няколко негови тухли пред входа на Община Пловдив.

Граждани оставят тухли от бутнатата сграда на стълбите на Общината.

Posted by Manol Peykov on Sunday, 6 March 2016

Сградата на Тютюневия склад е пуста от 10 години и не се стопанисва. Нейният собственик е "Пи Джей Трейд" АД, която притежава и дружеството "Одрин 8" по името на адреса на склада.

По информация на "Пловдив 24" фирмата разполага с разрешение за събаряне и строителство, издадено през 2010 г. по време на мандата на кмета Славчо Атанасов (в момента депутат от Патриотичния фронт).

Според Закона за устройство на територията разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от влизането му в сила не е започнало строителството.

През 2014 г. обаче главният архитект на Пловдив Румен Русев е презаверил разрешението, съобщава в. 24 часа.

"Получих удостоверение от Министерството на културата, че сградата не е паметник", заяви той, като обясни, че законът го задължавал да одобри строителството.

Преди няколко седмици в НИНКН е изпратена молба за корекция на регистрите на културното наследство, за да бъде включен складът като архитектурен паметник.

Oбектът трябваше да бъде част от арт пространството на Пловдив покрай подготовката за Европейска столица на културата през 2019 г.

Oще: архитектура  виолета раева  димитър кацарски  кино космос  култура  ориент табак  паметник на културата  пловдив  пловдив столица на културата  събаряне на тютюневия склад  тютюн  тютюневият град  тютюневият склад 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 07.03.201618:02

размотвам се веднъж в стария Монреал с децата... там има малки площадчета където художници си продават картините или разни улични артисти правят атрактивни циркови номера , жонглират със запалени факли и т.н. около един такъв се е събрал кръг от хора , забивам се и аз , част от представлението е циркаджията избира някой от публиката да му "помага" и почва да се шегува , избора се падна на мен и докато се бъзикаше и задаваше въпроси ме пита от къде съм, аз :"бългериан" , той "а-а-а барбериан" (варварин).... в ситуации като тази и хиляди други къде в България разрушаваме с таква лекотата красиви исторически сгради и паметници съществувалии стотици години си мисля верно, че няма по-големи варвари от българите в Европа ... много често зад цялата работа стои тарикатлъкът на някой малоумен бизнесмен или консорциум който се е наточил за мястото на сградата да направи поредния шибан МОЛ с гаражи и лакомията на общината които умишленно оставят да се стигне до момент в който "сградата е потенциална опасност" тогава, както беше навремето в София - библиотеката до Националния театър я минират с амонит, "установяват" че била национално богатсво, но понеже веднъж поставен амонитът е невъзможно да бъде дезактивиран щото и най-малкото сътресение предизвиква взрив я пращат в небитието
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 07.03.201615:12

Е, сега се сетихте...
То тези сгради пустеят и се саморазрушават от години, но никой не вдигна шум. Ако се бяха срутили от само себе си по-спокойни ли щяхте да бъдете?

Сградата е красива и след обновяване можеше да е още по-... Но общината нито задължаваше собственика да оправи външния вид, нито някой се сети да протестира.
Има новина за вас - вече е късно!
Жалко за красивата сграда, но вината е само на общината! Сега разни администратори да не скачат като петли, ами да си понесат наказанията!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани