Над половината българи одобряват ЕС | webcafe.bg
newscafe

Над половината българи одобряват ЕС

Webcafe.bg
16.02.2015, 16:16 (обновена 16.02.2015, 16:37)
ес

Най-положително приемат съюза българи, поляци, румънци и ирландци

Повече от половината българи имат позитивна представа за ЕС, показва проучване на Евробарометър за обществените нагласи. 51 на 100 от анкетираните са с положително отношение, докато 18% са с негативна нагласа. Неутрално са отговорили 30 на 100 от българите.

Средно за всички страни-членки положителните нагласи са с около 10 пункта по-ниски - 39%, като по-позитивно отношение към ЕС от българите има само в Полша (61%), Румъния (59%) и Ирландия (53%).

Три четвърти (75%) от сънародниците ни смятат, че Европейският съюз влияе благоприятно на създаването на работни места в Европа, а 62 процента вярват, че той подобрява качеството на живот на континента.

Според 49% от българите нещата в Съюза се развиват в положителна посока, докато само 11% са на обратното мнение. Като основни проблеми, пред които е изправен ЕС, българите посочват най-често имиграцията (35%), икономическата ситуация (27%), тероризма (18%), безработицата (13%).

Що се касае до икономическата ситуация в България, делът на оптимистите отбелязва лек ръст (от 14% на 18%) в сравнение с пролетта на миналата година. Същевременно нарастват и негативните настроения - от 24 процента на 30 процента.

 

Oще: безработица  евробарометър  европейски съюз  европейско семейство  ес  заплахи за ес  икономическа ситуация  имиграция  нагласи  одобрение на европейския съюз  тероризъм 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани