Роми в листите, за да спре търговията с гласове | webcafe.bg
newscafe

Роми в листите, за да спре търговията с гласове

Webcafe.bg, по БНР
09.04.2013, 10:43 (обновена 10.04.2013, 11:44)
роми

Снимка: © Sofia Photo Agency

От ромска неправителствена организация обясниха, че има изисквания, които правят невъзможно участието на роми в държавната администрация

Продажбата на гласове ще спре тогава, когато партиите отворят своите редици за роми, заяви по БНР председателят на Център "Амалипе" Деян Колев.

След като вчера Националният съвет за сътрудничество по етническите въпроси се разпадна пред очите на служебния премиер Марин Райков, днес от една от 13-те ромски организации, които напуснаха, обявиха какви са исканията им.

Колев обясни, че настояват да има съвещателен орган, който да контролира интеграционната политика, тъй като от години съветът за сътрудничество по етническите въпроси не изпълнява функциите си.

"Опитах се да променя нещата отвътре, но не става. Причината е в правилника. Затова решихме да поискаме промяна в този правилник, в нормативната уредба. Ситуацията назря. Преди месец имаше етнически мотивирани убийства. Този орган не може да си изпълвяна функциите. В секретариата от 10 години няма човек от ромски произход. В органа, който е призван да интегрира ромите - няма роми".

И МВР трябва да се отвори за назначаване на роми, стана ясно от изявление на премиера Марин Райков вчера.

Деян Колев обясни, че има изисквания, които правят невъзможни участията на роми. Например - за 10 години работа в държавната администрация. По думите на Колев това е направено целенасочено, за да няма роми в работата на секретариата.

Ромските организации предлагат да се създаде държавна агенция, която има изпълнителни правомощия и може да изпълнява политики. Такава има в Румъния, каза Колев.

"В министерствата няма отдели за ингеграция на ромите. А секретариатът обобщава тяхната работа. Обобщава нули. Защото работата им е равна на нула. Важно е новата структура да изъпнява реално националната стратегия за ингеграция на ромите. Освен думи и документи, да има действия", заяви още той.

След като в навечерието на Деня на ромите неформалният ромски съд Мешерето излезе на светло, Колев коментира, че като орган то съществува само в кардарашката група, която е от около 40 000 души.

"А ромите са 800 000. Ромската общност е многообразна, в нея има различни етнически групи", каза председателят на център "Амалипе".

Oще: амалипе  гласове  назначения  работа  роми 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 09.04.201312:55

Е в каква комисия да влизате, като 98% от вас са неграмотни?!
И това ... при 60 години безплатно образование.

Какво МВР, каква държавна администрация?

Това е инициатива тип "ромско ДПС".
Една шепа хора да яздят неграмотната ромска сган и вместо да има пари за кебапчета преди изборите за всички роми, както е досега, да се продават няколко десетки ромски хитреци за значително повече пари.

Айде няма нужда ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

1 tonnes | 09.04.201312:00

Чудесна идея, подкрепям с две ръце! Да съберат двете на отвратителни, вредни и крадливи групи на едно място поклон Представям си как на депутатите не-цигани ще започнат да им изчезват разни неща, а след време в сградата на парламента, може да се окаже и че е спрял тока заради откраднат кабел Много щастлив
   

оценка

+1 -0