Цената на тока скочи рязко за бизнеса | webcafe.bg
newscafe

Цената на тока скочи рязко за бизнеса

Webcafe.bg
01.08.2015, 08:58 (обновена 01.08.2015, 09:03)
иван иванов - председател на кевр

Снимка: © webcafe.bg

Работодателите готвят трета серия протести заради новите цени на тока, определени от КЕВР

Промишлените потребители на ток ще плащат двойно по-висока такса "задължение към обществото" от 1 август - вместо 37.90 лв. вместо досегашните 18.93 лв. на мегават час.

Това е окончателното решение на КЕВР след серийните протести на работодателските организации и натиска от страна на правителството да отложи с един месец решението си за новите цени на тока.

Едновременно с това, домакинствата получават пренебрежимо намаление на цената на тока от около 0,1 на сто.

Комисията на Иван Иванов е направила символична отстъпка в размер на 2 лева от предварително планираната стойност на таксата - 40.21 лв.

Причината за двойния скок на добавката за бизнеса е намерението на КЕВР да я приравни към тази за домакинствата, които и досега плащат такса "задължение към обществото" в размер на 40 лева на мегават час.

Мотивът на председателя на КЕВР Иван Иванов е, че години наред битовите потребители са плащали несправедливо по-висока ставка.

Иванов защити новите цени с аргумента, че без тях всеки месец би водил до "тежък дефицит от 60 млн. лева за НЕК, който в края на годината щеше да е между 300 и 400 млн. лева.

"Ако бъдат открити още резерви, за които индустрията говори, имаме право по закон да ги калкулираме след 3 месеца и да променим цените", обясни Иван Иванов.

Очаква се в неделя бизнесът и синдикатите да излязат с позиция по направените промени, пише в. "Сега". Те вече изразиха готовност за нови протести.

Oще: бизнес  битови потребители  електроенергия  задължение към обществото  кевр  промишлени потребители  протести  работодатели  ток 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани