Прокуратурата иска 10 години затвор за Александър Томов | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата иска 10 години затвор за Александър Томов

Webcafe.bg
16.02.2015, 12:09 (обновена 16.02.2015, 15:44)
Александър Томов

Снимка: © Webcafe.bg

През октомври миналата година Софийският апелативен съд отмени изцяло присъдата срещу Томов, Гарибов, Иванов и Бонев и върна делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд

Прокуратурата поиска 10 години затвор за председателя на Надзорния съвет на ЦСКА и бивш председател на УС на „Кремиковци" Александър Томов и за останалите трима подсъдими от ръководството на комбината - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев. Четиримата са подсъдими за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери от металургичния комбинат "Кремиковци". Прокуратурата иска още съдът да лиши подсъдимите от правото да заемат ръководни постове и да конфускува имуществото им.

Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА е бил избран през ноември 2006 г. на общо събрание на акционерите, след което на следващо заседание Гарибов е избран за член на съвета.

Прокуратурата подчерта, че Александър Томов е имал активна роля в избора на членовете на Надзорния съвет. След като поемат функциите си, на едно от събиранията предлагат акционерното дружество ЦСКА да изтегли банков кредит. Мотивите им са свързани с това, че клубът имал нужда от средствата за разпечатване на оперативните му дейности.

Разпитаните свидетели по никакъв начин не са се усъмнили в Томов, тъй като се радвал на много добър авторитет сред тях, но са признали, че не разполагат с добри познания във финансовата тема, което допълнително ги е накарало да се доверят. В резултат на това е прието решение за изтегляне на кредит, а единството Томов и Гарибов можели да се разпореждат със сметката, която е разкрита по него.

Според държавното обвинение безспорно е установено, че парите не са използвани за финансовата дейност на клуба. Томов и Гарибов решили да отклонят средствата в размер 6 825 000 лева. Според прокуратурата и двамата са действали в съучастие и са осъзнавали целта си. Това довело до тежкото състояние на ЦСКА, а именно отнемането на лиценза.

В основата на второто обвинение - за длъжностно присвояване от „Кремиковци", стоят хвостохранилище и общежитие, продадени без реално за тях да са получени средства. За двете е извършена покупко-продажба за над 29 млн. лева, поради което дружеството е обявено в несъстоятелност. Според прокуратурата Томов и Иванов са сключили предварителен договор за прехвърляне на хвостохранилището и машините в него, а подсъдимият Бонев бил упълномощен да прехвърли собствеността на купувача.

През юни миналата година процесът тръгна за втори път на първа инстанция. През януари 2011-а СГС постанови, че Александър Томов и Иван Иванов трябва да лежат в затвора по 9 години. Подсъдимите Александър Гарибов и Божко Бонев бяха оправдани.

През октомври миналата година Софийският апелативен съд отмени изцяло присъдата срещу Томов, Гарибов, Иванов и Бонев и върна делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд. Като основна причина за това магистратите сочат, че в мотивите на градските съдии се съдържат коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, които касаят цялостния извод за виновност и невиновност по случая.

Oще: александър томов  кремиковци  надзорен съвет на цска  обвинение  прокуратура  сгс  софийски градски съд  томов  цска 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани