Фирмите за кредити трябва да предоставят акуратна информация на потребителите | webcafe.bg
newscafe

Фирмите за кредити трябва да предоставят акуратна информация на потребителите

Webcafe
21.11.2017, 15:13 (обновена 21.11.2017, 15:29)
портфей, портмоне, пари, монети, банкноти, кеш

Снимка: © Getty Images

През празниците се очаква засилено потребление на кредити

Фирмите за кредити трябва да предоставят на своите клиенти пълна и изчерпателна информация за всички условия още преди подписването на договора и отпускането на заема. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителя (КЗП) Димитър Маргаритов.

Кредитните институции задължително трябва да представят условията, особено що се отнася до сумата, вноските и срока за погасяване. Той допълни, че е важно правилата да се спазват, за да не бъдат въвличани потребителите в схеми, от които трудно могат да излязат.

Маргаритов препоръчва клиентите внимателно да изчитат договора преди да го подпишат, а когато нещо ги смущава в клаузите - да се консултират с експерти.

КЗП е извършила анализ на 50 небанкови институции като в резултат на изследването им са премахнати някои неравноправни клаузи. Пример за некоректни практики е изискване на незаконни такси за уведомление за просрочване на заема, както и не достатъчно ясни формулировки, които подвеждат клиента.

Тъй като с наближаването на Коледните и Новогодишните празници се очаква засилено потребление на този тип кредити, Комисията каза, че една от основните й цели е изчистването на пазара от некоректните практики.

Oще: бързи кредити  бърз кредит  димитър маргаритов  кзп  комисия за защита на потребителя  кредити  небанкови институции  теглене на бърз кредит  теглене на кредит 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани