СЕМ отложи конкурса за генерален директор на БНТ | webcafe.bg
newscafe

СЕМ отложи конкурса за генерален директор на БНТ

Webcafe
25.11.2016, 14:17 (обновена 25.11.2016, 14:20)
българската национална телевизия

Снимка: © bnt.bg

Всичките членове на СЕМ гласуваха "въздържал се" за обявяването на процедурата за избор на генерален директор на БНТ.

Всичките членове на СЕМ гласуваха "въздържал се" за обявяването на процедурата за избор на генерален директор на БНТ. Конкурсът трябваше да започне от 1 декември, а самият избор да се състои на 31 януари догодина.

"Мисля, че тази прибързаност в момента не бива да бъде допускана. Не пледирам конкурсът да бъде отлаган във времето в никакъв случай, но пледирам това да става спокойно, с наши обсъждания и на редовни заседания", изложи първа аргументите си Розита Еленова.

Като втори довод тя изтъкна, че декември е ваканционен месец и това би затруднило кандидатите да подготвят своите документи от различни институции в почивни и отпусни дни.

София Владимирова и Бетина Жотева се съгласиха, че декември би затруднил кандидатите. Жотева добави, че са започнали много тежки политически спекулации, откакто се е разбрало за обявяването на конкурса и определи това като нелепа и грозна манипулация.

След 1 август, когато изтече мандатът на сегашния генерален директор на БНТ Вяра Анкова, когато и да решим да избираме нов, все ще сме закъснели и ще събуждаме подозрения, че ще го направим или под политическо влияние, или че се съобразяваме с политическия контекст, коментира Иво Атанасов.

Председателят на СЕМ Мария Стоянова отбеляза, че разбира и приема всички доводи на съветниците. Тя предложи процедурата да бъде стартирана в един по-устойчив и по-стабилен обществен момент.

Вторият мандат на сегашния директор на БНТ Вяра Анкова изтече през август, а по закон тя няма право на трети. СЕМ отложи тогава избора на нов директор, за да направи по-лесни и прозрачни правила за конкурса, които бяха приети през октомври.

Oще: бнт  вяра анкова  генерален директор на бнт  иво атанасов  конкурс за генерален директор на бнт  мария стоянова  росиге еленова  сем  софия владимирова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани