Рекорден брой пациенти в кома в ломска болница | webcafe.bg
newscafe

Рекорден брой пациенти в кома в ломска болница

Webcafe.bg
29.05.2015, 08:14 (обновена 29.05.2015, 08:27)
болница

Снимка: © webcafe.bg

За 2014 година са регистрирани 133 случая на пациенти с кома

Висок брой на пациенти в състояние на кома е отчетен за 2013 г. и 2014 г. в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Николай Чудотворец" в град Лом. Това се установява от официалните отчети в Националната здравноосигурителна каса за извършени медицински дейности в цялата страна, съобщава БГНЕС.

Болницата в Лом разполага с 257 легла, които са структурирани в 11 отделения. В болницата работят 368 души, от които лекарите са едва 66. По клинична пътека №129 „Интензивно лечение на коматозни състояния, неидентифицирани от травма" за цялата 2013 г. са отчетени 1882 случая за цялата страна. От тях 65 са пациентите, които са приети в МБАЛ „Св. Николай Чудотворец" в Лом. Болничното заведение обслужва 48 539 души.

За 2013 г. пет болници в Бургаски регион са отчели 98 пациенти със същата диагноза. Обслужваното население е 414 184 души. Във Варненска област, където се обслужват 473 804 души са регистрирани 22 случая на приети с кома пациенти. Данните са от две болници във Варна.

За 2013 г. в столицата са приети общо 190 пациенти по клинична пътека „Интензивно лечение на коматозни състояния, неидентифицирани от травма". Това сочат отчетите на 11 болници, сред които „Пирогов", Военно-медицинска академия, Александровска болница, Болница „Св. Иван Рилски", както и частните „Токуда" и „София Мед" и др. Обслужваните пациенти на територията на София са над 1,3 млн. души.

През миналата година от болницата в Лом са регистрирани 133 случая на приети с диагноза „кома" пациенти. За 2014 г. в цялата Бургаска област са регистрирани два пъти по-малко случая с въпросната диагноза.

Институтът „Пирогов", който приема голяма част от спешните случаи в столицата, е приел през миналата година пет пъти по-малко случая от МБАЛ „Св. Николай Чудотворец". Приетите пациенти във ВМА са седем пъти по-малко от болницата в Лом, а тези в „Токуда" три пъти по-малко.

През 2013 г. и 2014 г. Изпълнителна агенция „Медицински одит" при Министерство на здравеопазването е извършила две проверки на болничното заведение, при които са констатирани нарушения, наложени са административни наказания, които са потвърдени и от съда. В момента от „Медицински одит" се извършва поредна проверка за дейността на болницата в Лом.

Oще: болница  болница в лом  здраве  здравеопазване  кома  лекари  лом  ломска болница  медицински одит  пациенти  пациенти в кома 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани