Спряна е обществена поръчка за електронни винетки | webcafe.bg
newscafe

Спряна е обществена поръчка за електронни винетки

Webcafe.bg, по БНТ
30.05.2016, 10:48 (обновена 30.05.2016, 11:45)
тол пункт

Снимка: © Getty Images

"С пускането на ТОЛ-системата реално се засягат много интереси, но най-вече на тези, които досега пътуваха почти безплатно (...) т единия до другия край на България" каза Лазар Лазаров за БНТ/

Спряна е обществена поръчка за електронни винетки заради обжалване на процедурата. Това заяви председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров пред БНТ.

Жалбата е подадена от фирмата "Мархинженеринг", която "чрез профила, който виждаме в системата за данни, не се занимава и не й е основна дейност изпълнението на електронни системи за управление на пътен трафик".

"Подозираме, че това е жалба, която е пусната с цел да облекчи някого при подготвянето на документи или пък да отложи във времето изпълнението на тази система", каза инж. Лазаров.

"С пускането на ТОЛ-системата реално се засягат много интереси, но най-вече на тези, които досега пътуваха почти безплатно по българските пътища, особено при преминаването на един граничен пункт от единия до другия край на България. За товарните автомобили това се осъществява за 10 евро - никъде в Европа няма преминаване на такава ниска цена. Дори в Гърция това е цената за преминаване на лек автомобил, да не говорим за европейските страни, където е десетократно по-висока", каза още той.

Според него с въвеждането на електронната винетка тя ще има предимството да важи от датата на закупуване до датата на изтичане на съответния срок. Винетката ще бъде закупувана по няколко начина - в интернет, в пункт, както и досега, както и по банков път.

"Ние сме отворили всички възможни средства, за да може да бъде закупена тази винетка. След това когато се въведе регистрационният номер на автомобила, той влиза в една база данни и човекът се чувства сигурен за купената винетка", каза той.

"Контролът ще бъде извършван по няколко начина - със стационарните камери и с мобилни екипи, които ще се занимават само със снимане на пътния трафик, т.е. съответният автомобил като мине да се провери дали има закупен винетен стикер", обясни още Лазар Лазаров.

Oще: автомобили  агенция пътна инфраструктура  винетки  лазар лазаров  мархинженеринг  пътна инфраструктура  пътуване  товарни автомобили  тол такси  транспорт  трафик 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани