Регионалното министерство атакува сделката с Царските конюшни в съда | webcafe.bg
newscafe

Регионалното министерство атакува сделката с Царските конюшни в съда

Webcafe
16.09.2016, 17:56 (обновена 16.09.2016, 18:06)
царските конюшни

Снимка: © Webcafe

Исковата молба е едновременно срещу фирмата купувач "Евротрансбилд" и областният управител, който според Павлова е нямал правомощия да се разпорежда еднолично с имота.

Регионалното министерство иска сделката за Царските конюшни да бъде обявена за нищожна. От ведомството са внесли иск в Софийския градски съд, съобщи министър Лиляна Павлова.

Исковата молба е едновременно срещу фирмата купувач "Евротрансбилд" и областният управител, който според Павлова е нямал правомощия да се разпорежда еднолично с имота.

По думите й „Евротрансбилд" с управител Янко Иванов не е ясно легитимиран и не е собственик на имотите, за които претендира, че е съсобственик заедно с държава". Имало и други фирми, които водели съдебни дела и имали претенции за собственост. Според регионалният министър със сигурност финансовият интерес на държавата е ощетен.

Сделката се проверява и от прокуратурата. Продажбата на Царските конюшни и медийния шум заради сделката доведоха до оставката на областния управител Веселин Пенев, излъчен от Реформаторския блок.

Имотът е комплекс от сгради с площ 7,5 декара в центъра на София, известен в миналото като Царските конюшни.

86% от собствеността на терена, които досега бяха държавни, са продадени на цена от 658 870 лв. (90 лв./кв.м) с разрешението на областния управител Веселин Пенев (квота на Реформаторския блок, НПСД). Сделката е финализирана на 8 юли 2016 г.

Новият собственик Янко Иванов вече притежава останалите 14% от идеалните части на терена, които получава със заменка в края на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Две години по-рано обаче същият парцел е даден на друга фирма, собственост на ливански бизнесмен. Съдебният спор за обекта все още не е приключил.

Сделката за продажбата на дела на държавата е разделена на 3 части, за да не надвиши стойността от 500 000 лева - сума, над която продажбата трябва да бъде одобрена от Министерски съвет.

 

Oще: веселин пенев  евротрансбилд  лиляна павлова  регионално министерство  царски конюшни  царските конюшни в съда  янко иванов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.