Кой ще бъде новият директор на БНР? | webcafe.bg
newscafe

Кой ще бъде новият директор на БНР?

Webcafe
05.04.2016, 13:51 (обновена 05.04.2016, 15:12)
бнр

Снимка: © www.bnr.bg

Крайният срок за подаване на документи за участие в избора нов генерален директор на БНР е 15 април. Изслушванията на кандидатите са насрочени за 11-13 май. Гласуването в СЕМ трябва да се проведе на 20 май.

Десет дни преди крайния срок за събиране на предложения за нов генерален директор на БНР, конкуренцията за поста изглежда активна.

Трима сигурни кандидати и солиден брой потенциални участници влязоха в рулетката за наследник на Радослав Янкулов.

Процедурата по избора обаче беше атакувана от неочаквани посоки - първо, със съдебна жалба пред ВАС от страна на довършващия мандата си директор, а след това - с политическа декларация от АБВ, които се обявиха против кадруването в националните медии преди смяната на членовете на СЕМ, чиито мандати вече са изтекли (виж по-долу).

Кой пожела БНР?

Петър Волгин, Петър Пунчев и Христин Стрижлев са първите претенденти, които заявиха готовност за участие в избора.

Петър Волгин обяви кампанията си за генерален директор като контрапункт на политиката на настоящото ръководство и отправи обвинения към екипа на Янкулов в "нанасяне на огромни щети от морален, професионален и финансов характер" на БНР.

"Ще са нужни огромни усилия, за да бъде изправено Радиото отново на крака. Смятам, че с моите колеги и приятели в БНР можем да направим това. Вярвам, че можем да превърнем Радиото в модерна, независима медия, която ще се съобразява единствено с интересите на своите слушатели, а не с капризите на властта - политическа и икономическа", написа Петър Волгин в профила си във Фейсбук.

Журналистът, който води предавания от публицистичните блокове "12 плюс 3" и "Нещо повече", беше един от активните протестиращи срещу решението на УС на БНР да съкрати сериозна част от хонорарите в програма "Хоризонт", за да изпълни условието на МФ за 10-процентова икономия на бюджета.

В края на декември 2015 г. авторското му седмично предаване "Деконструкция" беше свалено от програмата на БНР заради натрупването на серия от критики от страна на СЕМ за едностранчивост и липса на плурализъм.

Вторият ясен кандидат за шеф на БНР е Петър Пунчев - дългогодишен радио-журналист, съосновател на Радио FM+ през 1992 г., ръководител на медийни групи в Украйна и Сърбия.

Неговата кандидатура беше издигната на 5 април от обществен комитет, в който участват журналистите Божана Димитрова, Тома Спространов, Веселин Дремджиев, Даниела Кузманова, Георги Кушвалиев, Нина Спасова, бившият генерален директор на БНР Поля Станчева и бившият член на СЕМ Мария Стефанова, ТВ-водещите Ники Кънчев и Ути Бъчваров, издателят Иван Гранитски, PR-ът Максим Бехар, както и музикантът от ФСБ Румен Бояджиев, режисьорът Стефан Командарев, преводачката Мариана Хил и др.

"Петър Пунчев е доказан радиопрофесионалист от средите на БНР. Убедени сме, че неговият национален и международен опит, мениджърските му качества, организаторските способности, енергията му, постоянството и решителността при преследване на поставените цели, както и безспорните му журналистически постижения и изяви, ще бъдат от огромна полза за БНР, за неговия екип, за неговите слушатели и - като цяло - за България", пише в позицията на комитета, стоящ зад кандидатурата му.

Третият очакван кандидат за генерален директор е Христин Стрижлев - юрист, член на Управителния съвет на БНР от 2013 г., предложен от Радослав Янкулов.

Стрижлев е основател на радиостанциите "Фреш" и "Мила Голд", чийто директор е бил в продължение на 14 години. Той преподава в катедра "Интелектуална собственост" на УНСС.

Той беше един от идеолозите на спорното решение за вграждането на няколко програми на компанията "Диджитъл Радио" през онлайн-платформата на БНР. Заедно с Янкулов той защиваше решението да се намали драстично бюджета за покритието на БНР на средни вълни, което доведе до проблеми с покритието на националното радио в десетки населени места в страната.

По информация на "Капитал", в кампанията се очаква да се включат кандидати като бившият генерален директор на БНР (2007-2013) Валерий Тодоров, Анюта Качева от настоящия УС на БНР, Анета Милкова, която в момента е член на ръководството на БНТ, продуцентът на спортната редакция в "Хоризонт" Светослав Костов, директорът на радио "София" Митко Димитров и изпълнителният директор на БНР Михаела Божидарова.

Самият Радослав Янкулов все още не е заявил дали ще се включи в кампанията за избор на нов генерален директор. Неговият мандат изтича на 26 май 2015 г., но по закон той има право да се кандидатира повторно за ръководител на Националното радио.

А кой ще избере новите директори на БНР и БНТ?

Докато кампанията по събиране на предложения вече тече, стана ясно, че Янкулов е подал жалба във Върховния административен съд, с която оспорва решението на СЕМ за насрочване на конкурса. Мотивите за обжалването все още не са известни.

В офанзивата срещу избора на нов генерален директор внезапно се включи и АБВ.

"Настояваме изборът на ново ръководство на Националното радио генерален директор да бъде извършен от легитимния актуализиран, попълнен състав на СЕМ, а не от състав, чиито повече членове са с изтекли мандати, което прави избора легитимен и пред професионалната общност и пред обществото", обяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Повод за атаката на АБВ е фактът, че трима членове на Съвета за електронни медии са с изтекли мандати.

Най-голямо е забавянето при назначението на парламентарната квота.

Още през 2014 г. Народното събрание трябваше да излъчи нов член на СЕМ на мястото на Анна Хаджиева (избрана през 2008 г. по предложение на НДСВ). Правителствената криза около оставката на Пламен Орешарски и фрагментираното поле в новия парламент обаче доведоха до патова ситуация.

Неспособността на НС да избере нов кандидат удължи с 2 години и изтеклия мандат на Анюта Асенова (заемаща поста от 2008 г. от президентската квота на Георги Първанов).

Въпреки че президентът Росен Плевнелиев вече номинира говорителя на МВнР Бетина Жотева за член на СЕМ, тя не може да встъпи в длъжност, докато парламентът не попълни собствената си квота.

Иронията е, че блокирането на процедурата може да продължи до изтичането на мандата на самия президент.

Междувременно - на 1 април изтече и 6-годишният мандат на досегашния председател на СЕМ Георги Лозанов. С други думи - групите в Народното събрание трябва да се договорят не за един, а за двама консенсусни кандидати за медийния регулатор.

Дотогава СЕМ ще се намира в абсурдното положение, в което мнозинството от членовете му вземат решения отвъд мандата си.

Крайният срок за подаване на документи за участие в избора е 15 април. Изслушванията на кандидатите са насрочени за 11-13 май. Гласуването в СЕМ трябва да се проведе на 20 май.

Oще: 12 плюс 3  българско национално радио  валерий тодоров  деконструкция  директор на бнр  държавни медии  избор на нов директор на бнр  кандидати за генерален директор на бнр  кога изтича мандатът на радослав янкулов  кога се избира нов генерален директор на бнр  нов директор на бнр  обществени медии  петър волгин  петър пунчев  радио  радослав янкулов  сем  съвет за електронни медии  хоризонт  христин стрижлев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.