Промяна в 12 без 5 оставя Вяра Анкова начело на БНТ | webcafe.bg
newscafe

Промяна в 12 без 5 оставя Вяра Анкова начело на БНТ

Webcafe
21.05.2016, 14:07 (обновена 21.05.2016, 14:38)
Вяра Анкова

Снимка: © SPA

По закон Вяра Анкова, която управлява националната телевизия от 2010 г., няма право да се кандидатира за трети последователен мандат

Спешна промяна в Закона за радиото и телевизията може да доведе до извънредно удължаване на последния мандат на Вяра Анкова като генерален директор на БНТ.

Инициативата е на група народни представители начело с председателя на Комисията по медии и култура Поли Карастоянова (ПФ), които са внесли предложението в петък, 20 май.

Единственият параграф в него гласи: "В случай, че при изтичане на мандата на генералния директор на БНР, съответно БНТ, изборът по ал. 1 не е осъществен, те продължавят да изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите генерални директори".

Сред вносителите се виждат имена на представители на всички парламентарни групи - Ирена Соколова (ГЕРБ), Петър Кадиев (АБВ), Борислав Миланов (РБ), Росен Петров (БДЦ), Мариана Бояджиева (БСП-Лява България), Станислав Станилов (Атака) и Ерджан Ебатин (ДПС).

"Основната и единствена цел на така предлагания законопроект е да предостави законова възможност на СЕМ да изпълнява стриктно процедурата по избор чрез конкурс и да не се появява празнина в управлението на БНТ и БНР, ако тригодишният мандат изтича по време на конкурсните процедури", пише в мотивите на проектозакона.

Не става ясно обаче какво налага притесненията на законодателите, след като изборът на нов генерален директор на БНР вече мина успешно, а дори обжалването на процедурата от страна на Радослав Янкулов пред ВАС не спира изпълнението на заповедта за избор на Александър Велев.

Конкурсът за БНТ, от друга страна, все още не е обявен, което също прави учудваща хипотезата, че има опасност той да се провали, без да излъчи нов генерален директор.

По закон Вяра Анкова, която управлява националната телевизия от 2010 г., няма право да се кандидатира за трети последователен мандат.

Очаква се СЕМ да обяви процедура по избора на неин наследник в близките дни. Ако законът бъде приет в този вид, обаче, той оставя широка врата за протакане до безкрай на избора на нов генерален директор на БНТ.

Oще: александър велев  бнр  бнт  българска национална телевизия  българско национално радио  вяра анкова  конкурс за избор на нов генерален директор на бнт  поли карастоянова  радослав янкулов  сем 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.