1000-2000 души у нас заработват като онлайн тролове | webcafe.bg
newscafe

1000-2000 души у нас заработват като онлайн тролове

Webcafe.bg
12.05.2015, 18:52 (обновена 12.05.2015, 19:00)
интернет

Снимка: © Getty Images

От ГЕРБ и БСП отрекоха някога да са плащали за коментари в интернет.

Реформаторският блок предложи на политическите партии споразумение да не ползват интернет-тролове. Никоя не възрази, заяви по време на кръгла маса в Народното събрание депутатът от РБ Антони Тренчев. В дискусията участваха медии, модератори на форуми и сайтове, блогъри, представители на адвокатската общност и ИТ-бизнеса, както и представители на БСП, ПФ, АБВ, ГЕРБ и БДЦ.

"Партийните тролове са най-дразнещата форма и проява на платените коментари - те са неясно финансирани, анонимни, насаждат напрежение, език на омраза и клевети", коментира Антони Тренчев.
По думите му между 1000 и 2000 души у нас заработват като интернет-тролове, като има специални фирми, предлагащи определен брой коментари срещу заплащане.

От ГЕРБ и БСП отрекоха някога да са плащали за коментари в интернет, което беше посрещнато с усмивки от присъстващите. Антони Тренчев заяви, че дебатите ще продължат, за да се стигне до решение нужни ли са законодателни промени и какви.

Реформаторският блок излезе с декларация за чиста интернет-среда, предложена на политическите партии за подпис. Тя гласи следното:

Ние, представителите на политическите партии от 43-то Народно събрание категорично заставаме зад правото на всеки български гражданин да изразява свободно мнението си. За нас свободата на словото, освен основно право и ценност, е и основен стълб на демокрацията.

Убедени в това, ние осъждаме порочната практика в интернет пространството да се използват платени коментатори, които да насаждат омраза, агресия или оклеветяване на политическите опоненти, както и на неистинни (позитивни-НЕ) коментари, имащи за цел да формират манипулативно нагласи в обществото, особено преди и по време на избори в полза на една или друга политическа сила. Считаме, че това е демонстративно неуважение към правото на българските граждани на свободна воля, собствен избор и индивидуална преценка.

Водени от отговорността, с която са ни натоварили българските граждани, а именно да гарантираме свободна и мирна обществена среда, и водени от желанието за чисто от манипулации, клевети и език на омразата интернет пространство, в което обективно да се представят обществените настроения и в което всеки свободно и открито да може да изказва мнението си, долуподписаните партии:

- Декларираме, че няма да използваме платени коментатори и с цел разпространение на заблуди и клевети, насаждане на омраза или осъществяване на манипулативни внушения спрямо политически опоненти и други участници в публичния живот;

- Приканваме активното гражданско общество и българските медии да следят за нарушаване на това споразумение и да сигнализират и осветляват такива нарушения по най-безкомпромисен начин.

- Призоваваме всички участници в изборния процес да се присъединят към настоящата инициатива и да дадат своя принос към създаването на чиста интернет среда в полза и интерес на българските граждани.
От ГЕРБ и БСП отрекоха някога да са плащали за коментари в интернет, което беше посрещнато с усмивки от някои от другите участници във форума. Антони Тренчев заяви, че дебатите ще продължат, за да се стигне до решение нужни ли са законодателни промени и какви.

Oще: антони тренчев  интернет  реформаторски блок  споразумение  трол  тролове 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

1 Scooby Doo | 12.05.201520:04

знаем - вижте ги в темите засягащи по някакъв начин Русия или щатите
   

оценка

+3 -0