Плажът в Лозенец - затворен за неопределено време | webcafe.bg
newscafe

Плажът в Лозенец - затворен за неопределено време

Webcafe.bg
22.08.2015, 12:53 (обновена 22.08.2015, 12:56)
Лозенец

Преди ден стана ясно, че станцията в Лозенец е строена преди 30 години, когато е трябвало да обслужва 3 000 души, а днес трябва да покрива нуждите на над 10 000 курортисти

Централният плаж в Лозенец остава затворен за неопределено време, съобщи БНТ.

Замърсяването е причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система на пречиствателната станция в селото.  Резултатите показват превишения на нормите на неразтворени вещества, съобщиха от пресслужбата на РИОСВ след извършена проверка.

Къпането на плажа в Лозенец ще бъде разрешено отново едва когато две последователни проби на здравната инспекция докажат, че водата е с нормални микробиологични показатели. Следваща проба ще бъде направена в понеделник.

На кмета на община Царево Георги Лапчев ще бъде съставен акт по Закона за водите. Санкцията е от 2 000 до 10 000 лева.

Лапчев обясни, че общината е направила наистина огромни стъпки в посока на това пречиствателната станция да заработи. Според него обаче има много нерегламентирани изхвърляния на отпадни води в различни дерета.

Той допусна, че автомобил, който превозва фекални води, е отишъл и да изхвърли в това дере вода. По време на пресконференция, кметът обвини собствениците на имоти, че не регистрират курортистите, които идват тук през лятото. Затова Община Царево нямала картина колко души обслужва пречиствателната станция. Лапчев посочи, че са инвестирани над 100 000 лева в усъвършенстването на ПСОВ Царево.

Преди ден стана ясно, че станцията в Лозенец е строена преди 30 години, когато е трябвало да обслужва 3 000 души, а днес трябва да покрива нуждите на над 10 000 курортисти, обясни кметът на Лозенец Мария Василева.

Пречиствателната станция има три етапа на работа - механичен, биологичен и химичен.Биологичният обаче в Царевската станция не фукционира, а отпадните води се пречистват само през химичния басейн, но така остава много утайка, която или се чисти с машини и изхвърля, или се изпуска през деретата, пише сайтът Флагман.

Заради корекцията на дерето, което влиза в плажа на Лозенец, утайката започва на слънце да ферментира, а от там се разнася непоносима миризма - причината, поради която е подаден сигнал до РЗИ-Бургас.

Oще: георги лапчев  екология  закон за водите  замърсяване  замърсяване на водите  лозенец  лято  море  околна среда  плаж  плаж в лозенец  фекални води  царево 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

1 Люба6а | 22.08.201515:30

А кметицътЪ?няма ли да я "затворим"?!?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани