Енергетиката – основна тема за Джон Кери | webcafe.bg
newscafe

Енергетиката – основна тема за Джон Кери

Webcafe.bg
15.01.2015, 08:27 (обновена 15.01.2015, 09:11)
Джон Кери

Снимка: © Getty Images

Джон Кери и Даниел Митов имаха официални разговори на 2 декември м.г. в Брюксел по време на срещата на външните министри на страните - членки на НАТО

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна късно снощи на първа визита у нас по покана на външния министър Даниел Митов. Първият американски дипломат ще се срещне с президента Росен Плевнелиев и с премиера Бойко Борисов.

По време на разговорите ще бъде направен преглед на двустранните търговско-икономически отношения, ще бъдат обсъдени актуални въпроси от международния дневен ред като сътрудничеството в сферата на сигурността, енергетиката и др., съобщават от правителствената информационна служба.

Според Bloomberg целта на Кери е да убеди София да намали зависимостта си от руския природен газ, особено в контекста на спрения „Южен поток". В статията е описано, че България е зависима на 85 процента от руските газови доставки, страда от корупция, а икономиката й се нуждае от сериозна подкрепа.

Центърът е затворен

До отпътуването на американската делегация са забранени престоят и паркирането на алеята между бул. "България" и Национален музей "Земята и хората", както и до парламента, Министерски съвет и Президентството.

Полицията вече раздига автомобили, спрени на жълтите павета.

МВР разпространи указания да не се оставят отворени прозорци и балконски врати в районите, откъдето ще премине кортежът на държавният секретар на САЩ - това е стандартна мярка да сигурност, която обаче предизвика недоволство след столичани.

Промени в движението

От 08.00 часа до отпътуване на делегацията се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, на алеята между бул. "България" и Национален музей „Земята и хората".

От 08.00 часа до приключване на мероприятията се забранява престоят и паркирането, както следва:
- паркинга на пл. „Народно събрание";
- паркинга на пл. „Княз Александър І";
- ул. „Леге" между ул. „Съборна" и бул. „Цар Освободител";
- ал. Проф. д-р Желязко Христов.

От 08.00 часа до приключване на мероприятията се забранява влизането на пътни превозни средства, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция" при СДВР, както следва:
- по ул. „Проф. д-р Желязко Христов";
- по ул. „Леге" между ул. „Съборна" и бул. „Цар Освободител".

Oще: газ  даниел митов  джон кери  енергетика  жълти павета  мвнр  мвр  русия  сащ  сигурност  софия  южен поток 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2015, 18:38

8 Winora | 15.01.201518:50

Центъра изчистен, няма коли. Идвай по-често, скъпи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

7 граф Сен-Жермен | 15.01.201515:20

Ще си направим едно хъбче край Варна...това подметна премиерът Борисов, но не разкри подробности около този мегапроект. От достоверен източник, пожелал, естествено, анонимност, се добрах до следната информация: Става въпрос не за газификация, а за гъзификация. Идеята не е нова, но едва при второто правителство на ГЕРБ придобива такава мащабност и конкретика. Най-общо, става дума за следното: На всеки жител на Варна и околностите(забележете, НА ВСЕКИ) ще бъда даден специален костюм, който херметически ще обхваща тялото и ще има конекторна връзка с въпросния хъб(разбирай, специален маркуч, излизащ от долната част на гърба). В началото на всяко тримесечие, на глава от въпросното население се раздават по 15 килограма зрял фасул, 5 кг леща и 3 кг нахут. Това е храната за три месеца. Газовете, отделящи се след консумирането на горните продукти, ще достигат до въпросното хъбче , откъдето, подходящо компресирани от помпена станция, ще поемат към потребителите в страната и близките ни държави. След като, разбира се, задоволят местните нужди.По този начин се постигат няколко цели. Първо, премахва се унизителната зависимост от руска газ; Второ, дава се тласък на развойната дейност и производството на предприятията от шивашката промишленост(разбирай, хиляди нови работни места); Трето, стимулира се населението да консумира здравословна храна, богата на белтъчини и фибри, което ще доведе и до рязко подобряване на здравния му статус и намаляване на зависимостта от здравната каса; Четвърто, ще се реализират сериозни приходи от износа на въпросния продукт, който поради по-ниската си себестойност ще конкурира добиваните по друг метод енергийни източници. Има и пето, и шесто и седмо, но засега мога да разкрия само толкова. Като всеки мегаструктурен проект, и тук има подробности, които не могат да станат достояние на всеки.
Ако експериментът се окаже успешен( а експертите на правителството нямат никакви съмнения в това), и други градове в страната ще пристъпят към изграждане на подобни хъбчета, които ще задоволяват местните нужди от синьо гориво. А това означава и още костюми, още хранителни суровини, бум в развитието на леката и хранителната индустрия и в строителството. Бъдещето изглежда светло, но предстои още много работа, чака ни тежък, къртовски труд, но първите мъже в държавата са убедени, че си заслужава.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

6 Rowan | 15.01.201514:06

Нещо и доларите са сецнали… Не виждам цвилещи в екстаз клакьори, дето да ми обясняват, как е прогресивно да сме зависими от демократична Америка, вместо от тоталитарна Русия. Хъбове, връзки и прочее терминология, но никой не говори за най-важното – цената. Нея ще я сбутаме със ситен шрифт на последна страница, както таксите за обслужване и застраховка на договорите за заем.

Украйна? Има една снимка в Уикито, как багер на щатската фирма Raytheon Technical Services обезкостява украински Ту-22М3. Братски им съдействаха навремето да си унищожат 60 единици техника в комплект с 423 ракети към тях, каквито Щатите още не са дорасли да създадат (въпреки, е се опитват с Б-1) нещо поне близко по показатели. После, защо Украйна нямала с какво да се опъне на Путин...

Боже, пази ме от приятелите, с враговете си сам ще се справя - кой ли мъдър човек го е казал това?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

5 Rodrigo Diaz de Vivar | 15.01.201511:59

Ха! Какво русофилско видя в коментара ми, ако имаш предвид мен?
Ама то това са ти написали да повтаряш и ти това си знаеш. Въобще мислите ли къде да ги прилагате, като ви ги дават листчетата със задачите.
Иди и в SportCafe.
След някое мнение за първенството в Монако, пак можеш да вкараш нещо от сорта за "рубладжии".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

4 Scooby Doo | 15.01.201511:43

Рубладжиите налазиха
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 15.01.201511:16

Всичко си идва на мястото.
Ключовата дума е катарски и US природен газ. Може да се обзаложим.
Вържете фактите.
Силни връзки на САЩ и Турция. Тръба/хъб в Гърция.
Катарските и US криогенни танкери не могат да влязат в Черно море. По тази причина на американците Южен поток не им върши работа. До Гърция обаче стигат. На Катар газ не им трябва, освен да го продават.
САЩ имат сериозен икономически интерес да се продава катарския газ. А и американски. Още през 2012 год. САЩ изпревари РФ по добив на природен газ. Този газ трябва да се продава.
В Полша вече пробиха. Сега идва ред и от юг.
Затова е и целият цирк в Украйна. За САЩ тази тръба не трябва да я има. Заобикалянето на украинската тръба, чрез Южен поток през Черно море и България също. В Черно море не могат да влязат. Следователно това кранче трябва да се затвори за да се наложи отваряне на друго, тяхно.
Станат ли факт доставките от север през Полша и на юг през Гърция, никой нищо няма да чуе повече за Украйна, ще я забравят като цел на демокрацията.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

2 veselavesela | 15.01.201509:42

Гризли, слушах коментар по радиото ( Мисля, че беше Кунева), която намекна, че добивът на шистов газ не бил невъзможен, ако имало съоръжения гарантиращи безопасността за околната среда. То тази безопасност голяма дъвка...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 15.01.201509:22

"Според Bloomberg целта на Кери е да убеди София да намали зависимостта си от руския природен газ, особено в контекста на спрения „Южен поток"

Ей, откакто в новините се чу, Джон Кери ще идва в България, не съм спал от притеснение за него! Горкият човечец, толкова да се притесни за зависимостта на България от руския газ, че чак дотук да дойде! Колко път, колко умора, колко часа терзания заради нас, заради нашата силно зависима от газта страна!
Дано само от умора да не забрави да напомни какви интереси имаме от добиването на шистов газ... И как ще имаме още по-големи интереси, ако американски компании добиват същия този газ...

Смешен си, Кери, смешен! По-смешен си даже и от почти съименника ти Джим Кери! Я си стой там и пращай имейли или се обаждай по телефоните на послушковците! От твоето идване ще останат само проблемите и нервите в столицата, свързани с охраната ти...
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани