Опасност за 4000 сгради в свлачищни райони | webcafe.bg
newscafe

Опасност за 4000 сгради в свлачищни райони

Webcafe.bg
08.06.2015, 11:48 (обновена 08.06.2015, 12:01)
Пътят Пловдив - Смолян все още е затворен

Снимка: © МРРБ

Около 4000 обекта са изградени в свлачищни райони, като преди това не е направена предварителна подготовка на терена, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред журналисти. Тези обекти нямат необходимите строителни книжа, а строителството им не е съгласувано с МРРБ.

Част от постройките са вили с басейни. Вече има няколко, които са се срутили.

„Затова е инициирана промяна в Закона за устройството на територията, според която разрешителното за такива обекти ще трябва да минава и през министерството. „Ако това не се случи, са предвидени санкции от 5000 до 20 000 лева за главните архитекти", посочи министър Павлова на конференция.

Според оценки на БАН, цитирани от Павлова, са нужни около половин милиард лева за укрепване на свлачища от първа степен. Бюджетът на МРРБ обаче е малко над милион лева за тази цел всяка година.

Липсата на канализация на много места е причина свлачищните процеси да се засилят, коментира Павлова и припомни, че у нас има регистрирани 2004 свлачища. Тя изрази надежда бюджетът на комисията по бедствия и аварии да бъде увеличен, защото сега средно е 70 милиона лева на година.

Oще: законадателство  лиляна павлова  мррб  незаконни сгради  опасност от свлачища  свлачища  свлачище  строителство на сгради 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани