ВАС спря "чекирането" с пръстов отпечатък | webcafe.bg
newscafe

ВАС спря "чекирането" с пръстов отпечатък

Webcafe
21.11.2016, 20:28 (обновена 21.11.2016, 20:42)
болница

Решението може да се обжалва от МЗ до 2 седмици

Здравният министър Петър Москов ще запомни 21 ноември: в деня, в който той беше привлечен като обвиняем по делото за турските ваксини, съдът отмени ключовата му реформа за контрол на болничните разходи.

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожна наредбата, която въведе системата за регистрация с пръстови отпечатъци на всички пациенти в болниците и аптеките.

"В случая е очевидно, че въвеждането на пръстов идентификатор, вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях (електронна лична здравна карта или тя е съвместена с личната карта за самоличност) усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС", се казва в мотивите на съда.

Решението може да бъде обжалвано от Министерството на здравеопазването в 14-дневен срок.

Междувременно действието на наредбата се спира заради "опасността от настъпването на вреди от продължаващо прилагане на текста".

Oще: болнични разходи  здравеопазване  здравна каса  мз  министерство на здравеопазването  наредба  нзок  пръстови отпечатъци 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.08.2012, 00:01

1 Mister S | 22.11.201610:56

Честно казано не виждам какъв ви е проблема със системата?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани