Митов обясни мълчанието на Нейнски с протокола | webcafe.bg
newscafe

Митов обясни мълчанието на Нейнски с протокола

Webcafe
18.07.2016, 15:37 (обновена 18.07.2016, 16:08)
Надежда Нейнски

Снимка: © Sofia Photo Agency

Работата на посланика не е да дава публични изявления в такава ситуация, обясни външният министър Даниел Митов мълчанието на българския посланик в Турция Надежда Нейнски

Българският външен министър Даниел Митов заяви, че изрично е наредил на българския посланик в Турция Надежда Нейнски да не говори за случващите се в последните дни и нощи събития пред медиите.

"Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления" отговори Митов на обвиненията, че от започването на събитията в Турция през нощта на 15-ти срещу 16-ти юли, посланикът не е правил изявления по медиите.

Пред журналисти в Брюксел, външният министър обясни, че публичните изяви и послания се централизират в подобни случаи.

"Вие знаете, че Министерство на външните работи събираше всичката информация. Давахме регулярно информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за хората, които биха могли да изпаднат в беда - български граждани, които се намират в Турция", каза министърът.

Той обясни, че като посланик, задачата на госпожа Нейнски е била именно да координира и следи тези процеси, а не да дава изявления по медиите и че има член в Закона на дипломатическата служба, който регламентира начина, по който се правят публичните изяви от името на дипломатическата служба и те се правят само с изричното съгласие и нареждане на министъра.

По думите му това не е конвенционална ситуация и не е нормален консулски случай.

"Тече опит за преврат в съседна държава и всяка една публична изява, било на посланика, генерален консул или някой друг може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатическите ни служители, така и на български граждани, намиращи се по това време в Турция", обясни Митов.

Относно възможността Турция да възстанови смъртното наказание, външният министър заяви, че в никакъв случаи България не може да приеме подобна практика от страна на южната ни съседка, а върховенството на закона и следването на нормални демократични европейски практики трябва да остане водещо в реакциите на власт в Турция.

Най-важното за България според външния министър е да продължи да се изпълнява споразумението между Европейския съюз и Турция по отношение на миграцията.

По думите му българското правителство е взело всички мерки, за да преодолее каквито и да било изненадващи моменти и България продължава да си сътрудничи с турските власти и "Гранична полиция" по темата, за да няма поводи за притеснение или засилен миграционен натиск.

 

Oще: брюксел  външен министър  външно министерство  даниел митов  ердоган  журналисти  мвнр  надежда нейнски  посланик на българия в турция  преврат  турски преврат  турция 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани