На кого е падналият кран? | webcafe.bg
newscafe

На кого е падналият кран?

Webcafe
14.04.2016, 20:38 (обновена 15.04.2016, 18:43)
Кран рухна върху бензиностанция до "Токуда"

Снимка: © http://elitebuild.bg/elite/

Братът и племенникът на арх. Петър Диков стоят зад строителния проект

Инцидентът с рухналия радиоуправляем кран, при който пострадаха трима души, се случва върху строителна площадка към новия комплекс на частното училище "Свети Георги" на бул. "Никола Вапцаров" 47.

Строителният обект представлява спортна зала към училището, в момента се намира в начален етап на изграждане. Теренът е на мястото на старата сграда на "Нисан България".

Инвеститор в обекта е "Образователно-спортен комплекс" ЕАД, със собственик кипърското дружество Камалия Трейдинг Лимитед. То е акционер в няколко бизнеса, свързани с "Еврохолд България" - "Авто Юнион" АД, "Синтетика" АД, и др.

Общият размер на проекта е 34,8 млн. лева, от които финансирането по европрограмата е в размер на 17,5 млн. лева.

Изпълнител на строителството е консорциумът "Лозенец Билд". В него влизат фирмите:"Авто Юнион Пропъртис" ЕООД, "Елит Строителна Компания" ЕООД, "Криейтив Софтуеър Солюшънс" ЕООД.

Строителството е финансирано по програмата JESSICA от Фонда за устойчиво градско развитие на София. Проектант на комплекса от сгради и спортни площадки е екип, ръководен от брата на бившия главен архитект на София Петър Диков - Калин Диков.

Иван Калинов Диков е едноличен собственик и управител на "Елит Строителна компания" ЕООД.

От кадрите на Нова ТВ се вижда, че на падналия кран има табели на "Булгарком" - фирма, която отдава под наем строителна техника и извършва услуги по управлението й.

Строителият надзор на обекта се изпълнява от "Инвестиционно консултантска компания" ООД.

Лицензът на частното училище се държи от "Уандър Груп" АД, в чийто съвет на директорите влизат Ива Гарванска-Софиянска, Кремена Пенева и Даниела Лалова.

Даниела Лалова е сред четиримата подсъдими по делото за смъртта на 7-годишната Ивета Николова, която се удави в басейн по време на училищна екскурзия в Банско.

Лалова е подведена под отговорност като учител от ЧСОУ "Св. Георги", заедно с нея са обвинени и дадени на съд учителят по физкултура Филип Афонкин, класната Боряна Йорнокава и учителката по английски Цветанка Доганова.

На втора инстанция Лалова е осъдена на 6 месеца условно лишаване от свобода.

Самото училище е проектирано на базата на вече съществуващ груб строеж на 5-етажна сграда.

През декември 2014 г. - месец преди първата копка на образователния комплекс - на същия обект загина млада жена, която падна в необезопасена шахта на строежа.

Целият проект на "Образователно-спортен комплекс" предвижда изграждането на училище и детска градина с 87 класни стаи с площ от 40 до 94 кв. метра. Както и спортен комплекс с два басейна, мултифункционални физкултурни салони, писта за лека атлетика, зали за танци, тенис на маса, бойни изкуства, фитнес, сауна.

Oще: бензиностанция петрол  главен архитект на софия  иван диков  калин диков  камалия трейдинг лимитед  кран петрол  кран рухна върху бензиностанция  лозенец билд  образователно-спортен комплекс  петрол  петър диков 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани