Съдът в Страсбург нареди багерите в Гърмен да спрат | webcafe.bg
newscafe

Съдът в Страсбург нареди багерите в Гърмен да спрат

Webcafe.bg
11.07.2015, 13:59 (обновена 11.07.2015, 18:25)
гърмен

Снимка: © Top Presa TV

Европейският съд по правата на човека в Страсбург поиска правителството незабавно да спре разрушенията на ромски къщи в Гърмен, насрочени за 13 юли, понеделник. Тогава багерите трябва по план да съборят 20 постройки от гетото, заради което се стигна до протести и грозни провокации. Часове по-късно МРРБ съобщи, че насроченото разрушаване се отлага временно.

Произнасянето на съда е станало на 10 юли - в същия ден, когато е подаден сигналът от Сдружението с нестопанска цел "Инициатива за равни възможности. Решението е публикувано във Facebook от журналиста Огнян Исаев, един от подписалите жалбата заедно с адвокат Даниела Михайлова.

„Тези действия на администрацията са насочени единствено срещу ромите, въпреки съществуването на огромен брой други незаконно изградени постройки в страната", пишат защитниците на човешките права.

Според тях подобно селективно представлява дискриминация на етническа основа и сериозно нарушение на основни човешки права, гарантирани от Конституцията на България и международното законодателство.

Багерите вече влязоха в квартал "Кремиковци" на 29 юни, когато бяха съборени четири къщи и близо 20 деца и възрастни останаха без покрив над главите, тъй като общината не им е осигурила място да пребиваване.

Докато местните хора, основно футболни агитки от цялата протестираха, протестираха, се чуха предупреждения, че България може да бъде от ромите в Страсбург, тъй като не им е осигурила подслон.

Гетото в Гърмен се състои от 124 постройки, а някои от хората, живеещи там, заплашиха, че ще се самозапалят, ако къщите им бъдат съборени.

Първоначалната идея бе останалите без покрив жители на "Кремиковци" да се подслонят в закритото преди години училище в село Осиково, припомня БТА. Местните хора обаче само за ден събраха протестна подписка с над 300 подписа и организираха протест пред сградата на общината срещу това намерение.

Oще: гърмен  дискриминация  европейски съд в страсбург  протести в гърмен  роми  ромско гето в гърмен  събаряне на ромски къщи 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 11.07.201523:20

Има пустеещи села в Странджа-Сакар, Родопите и други подобни места. Ако при проверка се установи, че въпросното лице - ром, няма друго жилище му се предоставя такова срещу малък наем в Странджанско село /държавата може да купи такива на ниски цени/. Така ще има жилище и няма да има от кого да краде /защото всички около него ще са същите като него/, така че въпросното лице ще трябва данамери начин да си изкарва прехраната. Ако пък не му се стои в странджанско село - което никой не го задължава да прави, може да си осигури жилище на друго място по негов избор, по начина, по който го правят останалите граждани на страната.
Едновременно се решават редица проблеми.
И е крайно време държавните чиновници да разберат, че на такива дела държавата трябва да се представя със защита - адекватна защита, а не да се правят на разсеяни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

1 Белка&Стрелка | 11.07.201519:12

Ами защо тогава същите адвокати не подадат жалба срещу циганите че обират избирателно стари , беззашитни хора. Защо не се подаде жалба срещу БХК че защитава избирателно цигани, бежанци и педерасти нали се борим за справедливост и "Равни възможности" това не са рави възможности това си е толериране.
   

оценка

+0 -0